מותר ללמוד תורה בלילה?

  • כ"ה אדר א' התשע"ד

שאלה

שלום ברצוני לברר האם מותר ללמוד תורה בלילה ואם כן מאיזה שעות וגם סוגי לימוד כי הבנתי שזה זמן של המזיקים תודה רבה

תשובה

שלום וברכה

מצווה ללמוד תורה בלילה וכך כתב הרמב"םהלכות תלמוד תורה פרק ג

הלכה יג
אף על פי שמצוה ללמוד ביום ובלילה אין אדם למד רוב חכמתו אלא בלילה, לפיכך מי שרצה לזכות בכתר התורה יזהר בכל לילותיו ולא יאבד אפילו אחד מהן בשינה ואכילה ושתיה ושיחה וכיוצא בהן אלא בתלמוד תורה ודברי חכמה, אמרו חכמים אין רנה של תורה אלא בלילה שנאמר קומי רוני בלילה, וכל העוסק בתורה בלילה חוט של חסד נמשך עליו ביום שנאמר יומם יצוה ה' חסדו ובלילה שירה עמי תפלה לאל חיי, וכל בית שאין נשמעים בו דברי תורה בלילה אש אוכלתו שנאמר כל חשך טמון לצפוניו תאכלהו אש לא נופח, כי דבר ה' בזה זה שלא השגיח על דברי תורה כל עיקר, וכו'.

רבותינו המקובלים הזהירו ללמוד אך ורק תורה שבעל פה- גמרא הלכות וכו' ולא ללמוד תורה שבכתב - תנ"ך בלילה עד חצות הלילה והביאו לכך סמך מדברי המדרש ילקוט שמעוני תהלים רמז תרעג

ומנין היה משה יודע מתי יום ומתי לילה, שהוא מחשב ארבעים יום וארבעים לילה א"ר אבדימי בשעה שהקב"ה מלמדו מקרא, היה יודע שהוא יום, וכשהיה מלמדו משנה, היה יודע שהוא לילה.