חברה והשקפה

פיזיקת הקוונטים

  • ז' סיון התשפ"ב

שאלה

שלום
בפיזיקת הקוונטים אומרים שהאדם משפיע על מאורעות החיים שלו ע"י אפקט הצופה, וחוק המשיכה של דומה מושך דומה, ושהעולם שאתה רואה זה השתקפות של העולם הפנימי שלך . וראיתי באתר הידברות שיש דברים בגו מתורת הקבלה.
ולא ברור לי הגבול של מתי אני משפיע על המציאות, ומתי זה הכל מלמעלה (הכל בידי שמיים חוץ מיראת שמיים).
אשמח לסדר בדברים. תודה.

תשובה

שלום רב

השפעת האדם על הטבע היא לא רק בפיזיקת הקוונטים, אלא בכל דבר שהוא עושה, כמו למשל אדם שחופר בור, ולכן אין כאן שאלה מיוחדת הקשורה לפיזיקת הקונטים.

האמירה שהכל בידי שמים לא סותרת את הבחירה החפשית, אין הכוונה שאם אדם בוחר לעשות משהו, בכל תחום שאינו יראת שמים, זה מוכתב לו משמים, הקב"ה מאפשר לאדם בחירה, אבל עדיין הניווט הוא בידי שמים, אדם בוחר למלא לוטו, האם הוא יזכה? זה בידי שמים, אדם בוחר לפתוח חנות ולהתאמץ מאד, האם ירויח? כמה ירויח? זה בידי שמים.

וכך בדיוק לגבי פיזיקת הקונטים, אדם יכול להשפיע על הטבע בפעולות פיזיות, והקב"ה מנווט את הדברים והתוצאה הסופית.

בברכה

הרב משה כהן