חברה והשקפה

שאלה על שממת הארץ

  • כ"ז סיון התשפ"ב

שאלה

ארץ ישראל לא היתה שוממה 2000 שנה; למעשה עד המאה ה-7 והכיבוש המוסלמי ארץ ישראל היתה מיושבת ופורחת יחסית (אנציקלופדיה עברית, ערך ארץ ישראל, עמ' 433)
השממון היה אמור להתחיל רק לאחר שרוב היהודים גלו מהארץ לא ?
האם זה לא נחשב שברגע שרוב העם גולה אז מתחילה ההבטחה ? היו שם 600-200 אלף יהודים בתקופה של כיבוש המוסלמי
ומה גם שהמוסלמים ישבו 400 שנה בארץ ואחרי זה עוד מלכויות עשרות ומאות שנים איך זה מסתדדר עם שממו עליה אויביכם שהם ישבו פה תקופות ארוכות ולא קצרות ומה גם שאין עדויות לכך שהארץ הייתה שממה במשך ה2000 שנה מלבד הרמבן שהוא לא פחות מ800 שנה וכל השאר הראיות שאתם מביאים זה כותבים במאה שנה האחרונה...
כלומר איפה יש עדויות/הוכחות לכך שאכן נבואה זו קרתה אם בכלל

תשובה

ארץ ישראל הידרדרה מזמן חורבן הבית ואילך, חכמים תיארו את התמעטות היבול וכל שפע הארץ, יחד עם עזיבת בני ישראל בתהליך איטי, גם הארץ הידרדרה, ישיבת המוסלמים והנוצרים לא הביאה ברכה לארץ, ועובדה היא שבשלהי תקופתם היתה הארץ שוממה וחרבה כולה, הרמב"ן היה כאן כשעדיין הנוצרים שלטו בחלק מהארץ, ארץ שמביאה חקלאות טובה היא מתפתחת ומשתבחת עם השנים, ולא להיפך, העדויות מסיום התקופה מוכיחות ששום חקלאות לא התבססה ולא התפתחה כאן מעולם.

בברכה

הרב משה כהן