ברכה לגרנולה, דיבור אחרי המפיל ודירה כהוצאות שבת

  • ט"ו תמוז התשפ"ב

שאלה

א. מה הברכה על חטיף אנרגיה המבוסס על שיבולת שועל לא טחונה (של כיטוב) ומכינים ע"י הקפאה, בלי אפיה? (אנחנו אשכנזים, אם זה נוגע לעניין).
ב. אחרי ברכת המפיל, האם הבעיה בדיבור היא הלכה? עניין? מה עושים אם ילד קטן מתעורר וצריך להרגיעו וכד'? מותר לדבר?
ג. קורה שאנו צריכים לשכור דירה להתארח בשבת. האם אפשר להחשיב שכירת דירה נעימה יותר לשהות בה בשבת כהוצאות שבת שאם מוסיף מוסיפים לו? או שזה לא קשור וכדאי להצטמצם בהתאם לאפשרויות הרגילות?
ד. אם אנחנו משכירים לאחרים דירה לשבת ועושים הנחה כדי שהם יוכלו להנות מהשבת אצלנו, האם זה סתם חסד/ צדקה? או שהפער במחיר יכול גם להחשב כהוצאות שבת שלנו - עבור אחרים?
תודה!

תשובה

שלום וברכה

א. בורא פרי האדמה.

ב. הלכה. אבל אם ילד מתעורר וכדו' יש לדבר איתו ולהרגיעו.

ג. בהחלט כן.

ד. אם הם אנשים שאין להם די מחייתם, בוודאי זאת מצות צדקה. קשה לחשב זאת כהוצאות שבת.