הלכות ומנהגים
האם מותר לצער בעלי חיים בדרך לשחיטה?
- כ' אב התשפ"ב
שאלה
ערב טוב כבוד הרב, יש לי שאלה בנוגע לצער בע"ח. האם כאשר אנחנו מובילים פרות לישראל מארגנטינה בצער בע"ח זה לא פוגם בזה שאנחנו שוחטים שחיטה מיוחדת כדי לא לצער בע"ח? זה לא פוגע במוסריות שלנו?
תשובה
שלום וברכה,
זו ההלכה:
"אסור מן התורה לצער כל בעל חי. ואדרבא חייב להציל כל בעל חי מצער, אפילו של הפקר ואפילו של גוי. אך אם הם מצערין לאדם, או שצריך האדם להם לרפואה או לשאר דבר - מותר אפילו להרגן ואין חוששין לצערן, שהרי התורה התירה שחיטה..." (קצור שולחן ערוך, סימן קצא - איסור צער בעלי חיים ואיסור סירוס, סעיף א).
ודאי שאסור לזלזל או להתעלל בבעלי חיים, חלילה, שהרי התורה לימדה שלא לצער בעלי חיים. עם זאת, לאחר שאלוקים התיר לאכול את בעלי החיים, לא ניתן לכנות זאת בשם אכזריות, כי כך הוא טבע האדם ומקומו בבריאה: "פרו ורבו ומלאו את הארץ וכבשוה, ורדו בדגת הים ובעוף השמים ובכל חיה הרומשת על הארץ" (בראשית א, כח). זו עובדה שבני אדם אכלו בשר מימי קדם, וניתן לראות כי לא היתה אפילו תרבות אחת בכדור הארץ שלא נהגה לצרוך בשר.
חשוב להבחין כי הטענה שבעלי חיים סובלים כבני אדם - יש בה הרבה מן האנשה והדמיון. למרות שבעלי חיים ודאי מרגישים, אין להם חווית סבל וצער כבני אדם. עלינו לזכור שבעלי חיים אוכלים ונאכלים בטבע ב"אכזריות" רבה אף ללא עזרת האדם. הנה שאלה שקיבלנו על כך: "מדוע הקב"ה ברא אכזריות בטבע? מדוע בעלי החיים סובלים?"
https://www.hidabroot.org/he/article/132434
https://www.hidabroot.org/article/224570
https://www.hidabroot.org/article/224814
אגב, לא צריך להאמין לכל מה שמספרים בתעמולה הצמחונית שמופיעה ברשת. שוחחתי עם אנשים שעובדים ברפתות, והם תיארו לי תמונת מצב שונה, אם כי אין ספק שיש גם הרבה מה לשפר.
היהדות מלמדת אותנו כיצד להשתמש בחומר ולרומם אותו, ולא כדי להתנזר ממנו. ההתחברות הגדולה ביותר לבורא היא מתוך החומר: זו הסיבה שהתורה מעולם לא ציוותה להתנזר מנישואין, וזאת בשונה מהנזירים והכמרים שחשבו שכדי להגיע לצדיקות יתירה עליהם להתנזר ולא להקים משפחה, ומתוך שניתקו עצמם מחיי החומר, הם פגעו בתכליתם הרוחנית, הזיקו לעצמם ולסובבים אותם.
היהדות מגבילה את תאוותינו, ומלמדת אותנו כיצד להשתמש בכל דבר שניתן לנו, אך אינה ממליצה להתנזר מהן. לכן יהודים נהגו למעט באכילת בשר, לשומרו עבור סעודות מצווה, סעודות שבת וחגים. חז"ל מעולם לא נמנעו מאכילת בשר, וגם לא רבותינו הגדולים ביותר. אנו רואים שגם בימינו אין גדולי ישראל נמנעים מאכילת בשר, כך שאין לנו צורך לבקש להיות צדיקים יותר מגדולי ישראל.
כדי לקבל תמונת מצב מלאה בנושא הצמחונות לפי היהדות, ומצב תעשיית הבשר בישראל, מומלץ לקרוא לפי סדר את סדרת הכתבות שפרסמנו באתר בנושא זה:
צער בעלי חיים: לא בכשרויות למהדרין:
www.hidabroot.org/he/article/90810
על צער בעלי חיים בתעשיית הבשר בישראל:
www.hidabroot.org/he/article/82824
צער בעלי חיים ביהדות: הרב שדאג להאכיל את תרנגול הכפרות:
https://www.hidabroot.org/he/article/94819
האם להיות צמחוני זה יותר מוסרי?
https://www.hidabroot.org/he/article/101813
בברכה,
דניאל בלס
להרחבה ושאלות נוספות, ניתן לפנות אל רבני שו"ת הידברות במייל rav2@htv.co.il