חברה והשקפה

האם היצר הרע פועל באופן מושכל?

  • י"א אלול התשפ"ב

שאלה

לכבוד הרב שלום
בספרים ומאמרים רבים ביהדות מזהירים מפני תחבולות היצר הרע ואף מכנים אותו בכינויים על דרך המשל כגון זקן וכסיל וכו..
ועניין אותי לדעת האם היצר שקיים בכל אדם פועל באופן מושכל ומתוכנן או מונהג על ידי ישות מושכלת, או שהוא בעצם מידות לא מתוקנות באדם אשר נמשכות אחרי הרע ללא מטרה מתוכננת?
ואם הוא לא פועל באופן מושכל הייתי רוצה לדעת מדוע האופן בו הוא גורר אדם לעבירה נקרא "תחבולה", ומדוע הוא חפץ במטרה כלשהי אליה מובילות כל התחבולות שלו - הייאוש ?

תודה לכבוד רבני הידברות

תשובה

שלום וברכה

יש שני כוחות רע. יש כוח אצל כל אדם של מידות לא מתקונות ומידו לא טובות שזה נובע מהנפש הבהמית של האדם שמעורבת טוב ורע. יש מלבד זאת מלאך מושכל וחכם שמתעסק אף הוא בניסיונות החטאה והוא היצר הרע שמנסה להחטיא אותנו בחטאים חמורים בתחבולות.

חזק ואמץ,