הלכות ומנהגים

האם אפשר לתת מעשר כספים להורים?

  • כ"ה אדר א' התשע"ד
אא

שאלה

אני מתחילה לתת מעשרות ואני רוצה לדעת אם אני יכולה לתת את הכסף להורים שלי לדעתי הם צריכים את הכסף הם גרים בשכירות 11 ילדים מתוכם 10 לא נשואים ונראה לי שאבא שלי מקבל לפעמים תרומות מקופת העיר אני יודעת שעניי עירך קודמים אבל קראתי שאם יש להורים עבודה אסור לפרנס את ההורים ממעשר המצב בבית בדרך כלל חיים על השקל ואבא שלי כל הזמן בלחץ מכספים אני יכולה לתת להורים? תודה רבה

תשובה

שלום רב,

אם אין לך אפשרות לסייע להורייך אלא אם כן תשתמשי בכספי מעשר, ואין להם די כסף לכיסוי הצרכים הבסיסיים שלהם - לא רק שהדבר מותר - אלא שצריך להקדימם לפני עניים אחרים.

ואם יש לך יכולת כלכלית לסייע להורייך בכספים אחרים שאינם מעשר כספים - אין לסייע להם מכספי מעשר, ומכל מקום אם בכל פעם שאת נותנת כספי מעשר את אומרת בלי נדר - מותר.

מקורות: מש"כ שאם אין לך יכולת לסייע להורייך שלא מכספי מעשר וכו', מבואר בשלחן ערוך יורה דעה (סימן רנא סעיף ג).

ואם יש לך יכולת לסייע להם מכספים שאינם מעשר אין לסייע להם מכספי מעשר, שהרי אמרו בגמרא קידושין (דף לב עמוד א) תבוא מאירה למי שמאכיל את אביו מעשר עני. ואמנם בשו"ת מהרי"ל (סימן נד ונו) כתב בשם המהר"י אופנהיים שדווקא מי שמאכיל את אביו ואמו מעשר דאורייתא תבוא לו מאירה, אולם במעשר כספים דרבנן משובח ותבוא לו ברכה עד בלי די. וכ"כ בשמו בלקט יושר חלק יורה דעה (הוצאת מכון ירושלים עמוד סח). וכן נקט להלכה בשו"ת שבט הלוי חלק ה' (סימן קלג אות י). אולם בבית יוסף יורה דעה (סימן רמ) הביא משו"ת מהר"ם מרוטנבורג (סימן תקמא) דתבוא מאירה שייך גם לגבי מעשר כספים. וכן הוא בשו"ת אבקת רוכל (סימן ג) שגם על מעשר כספים נאמר כן. וכן מבואר ברמ"א יורה דעה (סימן רמ סעיף ה) שכתב, ומכל מקום אם ידו משגת תבוא מארה למי שמפרנס אביו ממעות צדקה שלו. וכן נקטו בשו"ת חתם סופר חלק יורה דעה (סימן רלא) ובספר אהבת חסד חלק ב' (פרק יט סעיף א). 

ומש"כ ומכל מקום וכו' - כן הובא בשם הגרי"ש אלישיב זצ"ל בספר אשרי האיש חלק יורה דעה חלק א' (פרק מח סעיף ב).

והנה בשו"ת תבואות שמש (חלק יורה דעה סימן סב) כתב שהיות שכל הטעם הוא משום זילותא, שממילא לפי זה אם נותן בסתר באופן שלא ידוע לאביו ולשום אדם, הדבר מותר. אולם בשו"ת ציץ אליעזר חלק י"ד (סימן צב) חלק על זה מטעם שהזילותא היא כלפי עצמו של הבן, שנתינה כזאת לאב ממעות מעשר כשלעצמה היא כאילו מזלזל על ידי כך בכבוד אביו, ולא קובע על כן אם מי שהוא יודע מזה, או לא, שאיסור הזלזול הוא אף באין רואים. וכן דעת הגרי"ש אלישיב זצ"ל, הובא בספר אשרי האיש שם. וע"ע בשו"ת שואל ונשאל חלק ו' (סימן קפ).

ברכה והצלחה,

הלל מאירס


להרחבה ושאלות נוספות, ניתן לפנות אל רבני שו"ת הידברות במייל rav2@htv.co.il
תגיות:מעשר כספיםכספי מעשר

כתבות שאולי פספסת

הידברות שופס

מסע אל האמת - הרב זמיר כהן

60לרכישה

מוצרים נוספים

מגילת רות אופקי אבות - הרב זמיר כהן

המלך דוד - הרב אליהו עמר

סטרוס נירוסטה זכוכית

מעמד לבקבוק יין

אלי לומד על החגים - שבועות

ספר תורה אשכנזי לילדים

לכל המוצרים

*לחיפוש ביטוי מדויק יש להשתמש במירכאות. לדוגמא: "טהרת המשפחה", "הרב זמיר כהן" וכן הלאה