חברה והשקפה

כששניהם עומדים לקלקלה

  • י' כסלו התשפ"ג

שאלה

ראיתי שכתוב שכשאיש ואישה נתבעים למעשה מגונה אז האיש קודם לאישה, רציתי לדעת במה הכוונה שמצילים את הגבר לפני האישה? או שמצילים את הגבר במחיר האישה? כמו ב"פילגש בגבעה"? ואם כן אז מה זה אומר? שאם אני עם אמא שלי/ אחותי/ ידידה שלי/ אשתי או הבת שלי שאני אפקיר אותם בשביל שאני אנצל? או שזכר אחר ינצל? כבר כתוב שאדם לא מציל עצמו בנפש חברו.

תשובה

שלום וברכה

ההלכה המדוברת מבוארת ברמב"ם על משנה מסכת הוריות פרק ג משנה ז ששניהם היו בשביה ושניהם נתבעו לתשמיש, אזי פודים את האיש לפני האשה, לפי שהוא אין דרכו לכך, ונתבע לדבר שאינו טבעי לו. וכך נפסק להלכה שכאשר גבר ואישה בשביה מצילים את האישה לפני האיש ואם יודעים שיאנסו אותו למשכב זכור יש לפדות את האיש לפני האישה.

אולם כאשר אנסים אומרים תנו לנו אחד או אחת מכם לעבירה אסור לתת אף אחת ואחד.