חברה והשקפה

איך יתכן אלו ואילו דברי אלוקים חיים

  • ז' אייר התשפ"ג

שאלה

שלום הרב, שלוש שאלות בעניין מחלוקות בתורה, איך יכול להיות שחכמים נחלקים בהלכה ושניהם צודקים? זה דברים סותרים, ובפרט על מחלוקות מציאותיות כמו בסיפור של פילגש בגבעה שנחלקו מה היה שם והגמ' מספרת שאלוקים אמר יונתן אומר כך ואביתר אומר כך, הרי אלוקים יודע מה היה שם, וכי בגלל שחכם אמר משהו השתנתה המציאות? ועוד שארה גם המציאות של החכם השני? זה לא הגיוני משום כיוון שמסתכלים על זה, חוץ מזה שאני לא מבין בכלל איך אפשר להתווכח על מציאות, ויש הרבה מחלוקות על מציאות,
שאלה שניה אם יש כ"כ הרבה מחלוקות בתורה שבע"פ איך אנחנו יכולים לדעת שאלו דברים שנאמרו בסיני? מלבד העניין שקשה להבין איך דברי שניהם אלוקים חיים, אני מתכוון לשאול שאם יש מחלוקות אז אולי במשך השנים דברים השתנו לחלוטין מהמקור?
שאלה שלישית בעניין הזה, איך התחילו המחלוקות בהלכות שמקיימים כל הזמן, וכי ר"ת לא ראה איזה תפילין יש לו? החכם הראשון שפתאום בא ומשנה דעה זה לא מובן לי
תודה רבה אשמח מאד להבין את כל זה אחת ולתמיד

תשובה

שלום וברכה

ראה כאןוכאן.

אם יישארו שאלות נוספות לאחר מכן, נשמח לעזור עוד.