שאל את הרב - כללי

מדוע צדיקים סובלים ורשעים חיים טוב?

  • כ"ה אדר א' התשע"ד

שאלה

אבא שלי אדם צדיק עושה מצוות תורם מכבד את אשתו והוריו מתפלל את כל התפילות כל יום בבית כנסת באמת אדם שאי אפשר לתאר במילים כמה צדיק הוא עכשיו מאיזו שהיא סיבה הוא שרוי בחובות ענק וחולה מאוד עם דלקת פרקים קשה שאין לה מרפא מדוע זה קורה למה הוא סובל ככה ואנשים שהם פושעים "רעים" להם טוב ויש להם כסף בריאות וכדומה אשמח לקבל תשובה ארבל

תשובה

שלום רב,

יש כמה תשובות על השאלה המעיקה הזו מדוע יש צדיק ורע לו, ורשע וטוב לו, ומהן:

1. שאם היה מצב שכל צדיק טוב לו, ולעומת זאת כל רשע רע לו, אז לא היה לשום אדם ניסיון ובחירה, כי כל אחד היה רואה עין בעין את אור האמת.

2. יש עניין שהקב"ה משלם לרשעים על המעשים הטובים שבכל זאת יש להם בעולם הזה, כדי להאביד אותם מהעולם הבא, וכמו שכתוב (דברים ז י) "ומשלם לשנאיו אל פניו להאבידו, לא יאחר לשנאו אל פניו ישלם לו". ופירש רש"י שם: בחייו משלם לו גמולו הטוב כדי להאבידו מן העולם הבא. ולעומת זאת הצדיק סובל בעולם הזה על העוונות המעטים שיש לו, כדי שיבוא זך ונקי לעולם הבא.

3. עוד תשובה הביא הגר"ע יוסף זצ"ל בספרו ענף עץ אבות על מסכת אבות (פרק ד משנה טו) על פי אמונת הגלגול, שלפי זה יתכן והסיבה שהצדיק סובל בעולם הזה, הוא מפני חטאים שעשה בגלגול הקודם.

והנני מאחל לכם שתראו ישועות במהרה!

הלל מאירס