מדוע אברהם אבינו היחידי שנקרא עברי?

  • כ"ה אדר א' התשע"ד

שאלה

שלום כבוד הרב. אברהם אבינו נקרא אברהם העברי משום שהוא היה בעבר אחד של העולם כי האמין בבורא עולם וכל העולם היה בעבר השני. אבל ידוע שאברהם למד בישיבת שם ועבר ושהיו עוד צדיקים בדורו. אז למה הוא היחיד שנקרא עברי‏?‏

תשובה

שלום,

אומנם נכון הדבר שהיו עוד אנשים שהאמינו בבורא העולם, אך הם לא יצאו לפרסם את מציאותו ואחדותו של ה' יתברך בכל אתר ואתר כפי שעשה זאת אברהם אבינו ע"ה. וכך כתב הרמב"ם: "בן ארבעים שנה, הכיר אברהם את בוראו. כיון שהכיר וידע, התחיל להשיב תשובות על בני אור כשדים ולערוך דין עימהם, ולומר שאין זו דרך האמת, שאתם הולכים בה. ושיבר הצלמים, והתחיל להודיע לעם, שאין ראוי לעבוד אלא לאלוה העולם, ולו ראוי להשתחוות ולהקריב ולנסך כדי שיכירוהו כל הברואים הבאים. וראוי לאבד ולשבר כל הצורות, כדי שלא יטעו בהן כל העם, כמו אלו שהן מדמים, שאין שם אלוה אלא אלו. כיון שגבר עליהם בראיותיו, ביקש המלך להורגו, נעשה לו נס, ויצא לחרן. והתחיל לעמוד ולקרות בקול גדול לכל העם, ולהודיעם שיש אלוה אחד לכל העולם, ולו ראוי לעבוד. והיה מהלך וקורא ומקבץ העם מעיר לעיר ומממלכה לממלכה, עד שהגיע לארץ כנען, והוא קורא, שנאמר (בראשית כא, לג): "ויקרא שם - בשם ה' אל עולם", (משנה תורה, הלכות עבודה-זרה, א, א–ב).

בברכה,
ערן בן ישי