מקורות לבחירה וידיעה

  • כ"ה אדר א' התשע"ד

שאלה

שלום הרב, אני עושה עבודת חקר במשבת ישראל בנושא שאלת הבחירה והידיעה ראיתי את התשובה שנתן הרב בנימין שמואלי לאחד הגולשים האחרים (העתקתי אותה למטה) ורציתי לבקש אם הרב יוכל למקד אותי במקורות שמימנו הביא את התשובה. כיוון שעוד לא נתקלתי בתשובה כזו. התשובה של הרב שמואלי: שלום וברכה אמת שהבחירה היא חידוש גדול ונפלא בבריאה, ועל כך נאמר נעשה אדם בצלמינו כדמותינו וכפירוש הראשונים שהכוונה היא שהאדם יהי בעל בחירה כמו הבורא אבל אנחנו משולים לכלב הקשור בשלשלת שבעליו מרשה לו ללכת אנה ואנה אבל בתוך המגבלות של החבל. זאת אומרת הקב´ה נתן לנו כמה וכמה דרכים שנוכל ללכת בהם ברוחניות אבל גם בזאת אנו מוגבלים לפי רצונו של ה". ה" רוצה שנוכל לעשות חטאים ומצוות אבל לא את כל החטאים נוכל לעשות ולא את כל המצוות. יש דברים שאנו מוגבלים בהם והכל כפי רצונו יתברך שמו. בברכה, בנימין שמואלי

תשובה

הנה אחד מהמקורות ערבי נחל פרשת שלח

הבחירה במה שנוגע לנשמה יש לה גבול דהיינו עד מקום שיוכל עדיין להיות תיקון לנשמה בגיהנם או על ידי גלגול עד שם יש שליטה לבחירה, משא"כ ברצותו לעשות דבר שיהיה ח"ו הנשמה אובדת שם נתבטל הבחירה כי חשב הקב"ה מחשבות בלתי ידח וכאמור