כמה פעמים נוטלים ידיים על כל יד?

  • כ"ה אדר א' התשע"ד

שאלה

כבוד הרב יש לי שאלה שמאוד מבלבלת אותי, וזה נושא הנטילה גם בבוקר וגם התפנות. והיא זה, שקראתי בספר הלכות שמותר, וחלק שרואים אותי עושה זאת אומרים שזה בזבוז, וחלק אומרים שזה מאוד טוב בגלל שמים זה שפע. אני נוטל 4 פעמים ולא 3 כמקובל אצל רבים, שזה יוצא שאני ממלא 2 נטלות ולא 1. כל נטלה זה פעמיים לכל יד. תודה והערכה רבה, אסף.

תשובה

שלום וברכה,

מצד הדין מספיק בנטילת ידיים של הבוקר ליטול שלוש פעמים כל יד. אלא שהגאון מווילנא כותב להחמיר וליטול כל יד פעם רביעית, כדי להעביר את המים הטמאים מעל היד. (משנה ברורה סימן ד ס"ק י).

מאחר והמנהג שאתה נוהג, הוא חומרה שיש לה מקור, אתה יכול להמשיך במנהגך, ואין לחשוש לבזבוז המים, כיוון שאתה עושה כן לשם מצווה.

אמנם, הנטילת ידיים לאחר שאתה מתפנה, אין דעה שאומרת ליטול 8 פעמים,  ודי ב-6 פעמים. (הלכה ברורה, סימן ז סעיף ג. וסימן ד סעיף מט).

בברכה,
מנשה בן פורת