אמונה

האם יש מקור לתיאוריה של הגיאולוגים?

  • י"ט סיון התשפ"ג

שאלה

רציתי לדעת בבקשה, האם לתאוריה של הגיאולוגים בדבר היווצרות ההרים, העמקים וכו' ישנו מקור בגמרא או באחד מן הספרים הקדושים? אשמח לתשובה ברורה בהקדם, תודה מראש

תשובה

בס"ד   שלום וברכה,

הרים ועמקים נוצרים על ידי תנועת הלוחות הטקטוניים, עליהם ניצבים האוקיינוסים והקרקעות של כדור הארץ. מתוך תנועת הלוחות, נוצרים רעידות אדמה וגלי צונאמי, וכתוצאה מכך: בקעים ועמקים, ומנגד, הרים וגבעות.

התורה מתארת במהלך המבול בקיעה של "כל מעינות תהום רבה", ומה שנראה כגלי צונאמי שכיסו את כל היבשות ומאוחר יותר חזרו אל הים. מסתבר שבתקופת המבול נפרדו הארצות זו מזו: "ארץ אחת ממש הוציאו המים וממנה נתהוו שבע ארצות" (זוהר על בראשית דף כ"א, א'), מה שמכונה כיום בשם "התפלגות היבשות". תופעה זו היא שיוצרת הרים ובקעות: "כי הנה יוצר הרים" (עמוד ס', י"ג).

כתב המלבי"ם: ""ודורך על במתי ארץ" להשקיע ההרים בתהומות מים כמו שהיה תחלה תהו ובהו וזה הפך של יוצר הרים, "כי ה' צבאות שמו" שהוא מושל על כל צבאות הבריאה וכחותיה" (עמוס ד', י"ג).

עיין בהרחבה במאמר:

https://www.hidabroot.org/article/240826

וגם:

https://www.hidabroot.org/article/240217

  בברכה, דניאל בלס