הלכות ומנהגים
למה לא נוטלים רגליים?
- כ"ו תמוז התשפ"ג
שאלה
1. לא עלינו אדם שאין לו אצבעות, אבל כן יש לו כף יד. האם צריך ליטול ידיים בבוקר? או שלא מכיוון שאין רוח רעה השורה על הציפורניים?
2. להבנתי, הקליפה יונקת קדושה מהציפורניים. אז למה לא נוטלים רגליים?
3. למה נטילת ידיים חייבת להיות דווקא 3 נטילות על כל יד? אם אדם ייטול 2 נטילות על כל יד, זה לא יספיק?
תשובה
שלום וברכה
צריך ליטול ידים משני סיבות. א. משום נקיות וכמבואר בשולחן ערוך הרב אורח חיים הלכות נטילת ידים סימן ד סעיף א
כל אדם הקם ממטתו שחרית בין עשה צרכיו בין לא עשה צרכיו צריך לרחוץ ידיו ברביעית הלוג מים מן הכלי ואפילו אינו רוצה להתפלל עד לאחר כמה שעות לפי שכל אדם כשהקב"ה מחזיר לו נשמתו נעשה כבריה חדשה כמ"ש חדשים לבקרים כו' שהאדם מפקיד נשמתו עייפה והקב"ה מחזיר לו חדשה ורגועה כדי לעבוד להשי"ת בכל יכולתו ולשרתו כל היום כי זה כל האדם לפיכך צריכים אנחנו להתקדש בקדושתו וליטול ידינו מן הכלי כדי לעבוד עבודתו ולשרתו כמו כהן שהיה מקדש ידיו מן הכיור בכל יום קודם עבודתו.
וכיון שצריך ליטול ידיו מן הכלי דוקא לכן יברך על נטילת ידים ולא על רחיצת ידים מפני שהכלי שממנו נוטלין לידים נקרא נטלא בלשון חז"ל לכן תיקנו בברכה זו לשון נטילה להורות דצריך כלי:
הטומאה אינה רק בצפרניים אלא בידיים כם כאן נעתיק את דברי שולחן ערוך הרב אורח חיים הלכות נטילת ידים סימן ד סעיף ד
אמרו חכמים כל הישן בלילה ששים נשימות [כיון] שנסתלקה ממנו נשמתו באה רוח הטומאה ושורה על גופו ומיד שניעור משינתו נסתלקה רוח הטומאה מן כל גופו חוץ מן ידיו שאין רוח הטומאה מסתלק מעליהם עד שישפוך מים על ידיו ג' פעמים על כל יד בפני עצמו ולא ישפוך על יד אחת ג' פעמים רצופים אלא פעם א' על ימין ופעם א' על שמאל וכן יעשה ג' פעמים:
ודוודא לסירוגין כמבואר במשנה ברורה סימן ד ס"ק י' כי אין הרוח הולך אלא בג' פעמים דהיינו פ"א על יד ימין ואח"כ על יד שמאל עד ג"פ.
בברכה,
בנימין שמואלי
להרחבה ושאלות נוספות, ניתן לפנות אל רבני שו"ת הידברות במייל rav2@htv.co.il