תורה ומדע

למה ברא השם את הצל?

  • כ"ב אייר התשפ"ד

שאלה

שלום ותודה מראש. עלתה בראשי השאלה למה השם יתברך ברא לנו צל? למרות שזה תוצר של השמש לכל דבר יש סיבה ושום דבר לא סתם לכן זה מעניין אותי, אני יודעת שפעם הצל שיש בחפצים שימש את האנשים לדוגמא לדעת מה השעה(שעון שמש).. אבל השאלה שלי היא למה הוא ברא לנו בני האדם צל?

תשובה

שלום וברכה,

הצל אינו מיוחד לאדם, אלא לכל החפצים - דומם, צומח, חי, מדבר.

הצל איננו דבר ממשי כלשהו, אלא העדר של אור.

כאשר קרני אור נתקלות בחפץ מסוים, החפץ חוסם את קרני האור. כך יוצר החפץ את החושך שמאחוריו. החושך מקבל את צורת החפץ שחוסם את מעבר האור, וצורה זו היא הנקראת בשם "צל".

האש היא עצמה גורם מאיר, לכן לאש אין צל. כשנביט על צילו של נר בוער, נראה רק את צילו של עמוד הנר והפתיל, אך לא של הלהבה.

לעצם שאלתך,

הצל משמש כמשל על החיים ועל העולם. ניתן להמחיש את העולם כמו "צל", כי העולם מגלה את כוחו ומציאותו של אלוקים בצורה עקיפה ולא ישירה.

דוד המלך דימה את החיים החולפים לצל: "אָדָם לַהֶבֶל דָּמָה יָמָיו כְּצֵל עוֹבֵר" (תהילים קמד, ד).

כך שהצל משמש לדימויים ומשלים חשובים.

בברכה,

דניאל בלס