חברה והשקפה

כלב שהציל בעליו ממוות

  • כ"ה אדר א' התשפ"ד

שאלה

מה הגמרא או התורה אומרת על כלב שהציל את בעליו ממוות, איך יש לנהוג עם כלב זה ,

תשובה

שלום וברכה

התורה מלמדת אותנו להוקיר כלב כזה וכפי שלמדנו בספר שמות פרק כב פסוק ל וְאַנְשֵׁי קֹדֶשׁ תִּהְיוּן לִי וּבָשָׂר בַּשָּׂדֶה טְרֵפָה לֹא תֹאכֵלוּ לַכֶּלֶב תַּשְׁלִכוּן אֹתוֹ:

ובמדרש לכלב תשליכון אותו. ללמדך שאין הקדוש ברוך הוא מקפח שכר כל בריה, לפי שכתוב ולכל בני ישראל לא יחרץ כלב לשונו (שמות יא ז), אמר הקדוש ברוך הוא תנו להם שכרם, לכלב תשליכון אותו, אם שכר החיה לא קפח, שכר אדם לא כל שכן:

ברור שהכלב לא מרגיש הערכה או הוקרה, מצווה זו באה ללמד אותנו איך להכיר טובה לאחרים וללמד אותנו איך נההי יות טובים ובעלי מידות טובות יותר.