שבת

מלאכת הוצאה

  • כ"ט אדר ב' התשפ"ד

שאלה

שלום רב. במסכת שבת מובא שהוצאה מרשות היחיד לרשות הרבים אסורה בשבת, אולם יש סברה שרשות הרבים הגדרתה שעוברים בה בכל יום 60 ריבוא כלומר 600,000 בני אדם מדי יום. ברוב הערים בארץ, להערכתי לפחות, לא עובר מספר כזה של אנשים בכל יום ויוצא מכך שאין רשות הרבים כיום וכפועל יוצא מזה כמעט שאין מלאכת הוצאה עפ"י האמור. לפיכך, האם הוצאה, לדוגמא של בקבוק מים או ממחטה בכיס המכנסיים, מרשות היחיד לסתם רחוב (שכאמור עפ"י רוב לא עונה להגדרה של רשות הרבים) מותרת בשבת (מצד מלאכת הוצאה ונתעלם לרגע מעניין הטלטול שבדבר)?

תשובה

שלום וברכה

שאלת חכם חצי תשובה, דבריך נכונים בחלקם ואבאר את הדברים

ישנם ארבע סוגי רשויות לעניין הוצאה בשבת רשות היחיד רשות הרבים כרמלית ומקום פטור וכדלהלן.

איסור תורה להוציא מרשות היחיד כמו בית וכדו' לרשות הרבים שזה רחוב מפולש מצד לצד שיש בו לפחות רוחב 16 אמה כ10 מטר וכן לדעת חלק מהפוסקים ברחוב זה עוברים 60 ריבוא בכל יום - 600 אלף איש.

רחוב שקטן מזה וכן כל מיני רשויות שאינם עונות על הגדרה של רשות הרבים כמו שדה וכדו' אבל אינו מוקף מחיצות או שהוא מוקף מחיצות אבל הוא גדול מאוד והמחיצות אינם לשם דירה כל אלו קרויים כרמלית.  מן התורה מותר להוציא מרשות היחיד לכרמלית. אבל חככמים אסרו את זה.

מקום פטור הכוונה למקום קן מאוד כמו עמוד במידות קטנות וכדו'.

במקום שיש רשות הרבים אי אפשר לעשות עירוב כלל ואסור להוציא כלום בכל מצב.

במקום שהרחוב אין בו שישים ריבוא אבל הרחוב מפולש לגמרי מצד לצד לדעת הבית יוסף יש בו איסור תורה להוציא מהבית לרחוב ולא מועיל העירוב. לדעת הרמ"א יש או רק איסור דרבנן ובזה מועילה תקנת העירוב.

במקום שהרחוב מתעקם כמו שבדרך כלל כל הרחובות שלנו שאינם ישרים מקצה לקצה גם לדעת הבית יוסף מועיל עירוב.

לסיכום ללא עירוב אסור להוציא כלל אף שאין מהלכים ברחוב העיר 60 ריבוא. אולם במקום שאין בו רשות הרבים ויש בו עירוב מותר להוציא ולטלטל על ידי תיקון העירוב.

בהצלחה,