חברה והשקפה

לסמוך על רב

  • כ' סיון התשפ"ד

שאלה

בע"ה. שלום. במסגרת קורס שאנחנו מעבירים בספריית הרמב"ם על ספרות השו"ת נשאלנו שאלה בסיסית. מה מידת האוטונומיה של האדם מול הרב. כלומר: באלו תחומים ראוי לקבל פסק מרב ובאלו האדם מחליט בעצמו? תודה.

תשובה

שלום וברכה

בכל שאלה הלכתית חובה על האדם לברר מה ההלכה ולכן אם הוא יודע ומכיר את ההלכות כראוי הוא יכול להכריע לעצמו. אם הוא לא ברור בהלכה הוא יכול לברר על ידי רב שיאמר לו מה דעת ההלכה.

אם מדובר בעניינים של ספק לעתיד ויש צורך להכריע בדבר שיש בו ספק ראוי להתייעץ עם רב שיש בו הרבה תורה ולכן דעתו נקיה יותר ומלבד זאת הוא אדם חיצוני שאין לו נגיעות ובזכות שני אלו הרב יכול לתת עצה נכונה לאדם המסופק.

יש צדיקים שהינם בעלי רוח הקודש ומהם ראוי לקחת עצה בכל צעד ושעל אולם הם מעטים. יש להיזהר מאוד לוודא שצדיקים אלו הם אכן בדרגה גבוהה זו לפני שלוקחים מהם עצה.