חברה והשקפה

מספר שאלות שלא מצאתי עליהן מענה

  • ב' תמוז התשפ"ד

שאלה

שלום כבוד הרב, לאחרונה התחלתי ללמוד תורה ונכון לעכשיו יש לי 4 שאלות שאני לא מצליחה להבין ואודה לעזרתך בנושא! 1.וַיֹּ֣אמֶר יְהוָ֗ה לֹֽא־יָד֨וֹן רוּחִ֤י בָאָדָם֙ לְעֹלָ֔ם בְּשַׁגַּ֖ם ה֣וּא בָשָׂ֑ר וְהָי֣וּ יָמָ֔יו מֵאָ֥ה וְעֶשְׂרִ֖ים שָׁנָֽה: - את הפסוק הזה לא כל כך הצלחתי להבין האם הוא אומר שרוח הקדוש ברוך הוא לא תיהיה אף פעם בגוף של אדם או שפירוש אחר? 2.ידוע שהיו 7 נביאי אומות העולם שלא נשלחו לבני ישראל, האם זה אומר שלכל אומה בעולם הקדוש ברוך הוא שלח נביא? או שכל הנביאים הללו נשלחו על מנת לתת תועלת מסוימת לבני ישראל? 3. השם משה שניתן למשה רבנו הוא במשמעות של משתה אותו מהיאור, איך הגיוני שמשה קיבל שם בעברית? הרי ההוראה הייתה לא להשאיר זכרים בחיים אז איך בתיה נתנה לו שם בעברית? או שמא זה פירוש של שם בשפה אחרת? 4. עין תחת עין, שן תחת שן, רגל תחת רגל - האם זה מדבר על נקמה? או משמעות אחרת. כי לדוגמה אם אב הרג מישהו ממשפחה אחרת, אז צריך להתנקם בבן? הרי כתוב שאבות ישלמו על חטאיהם ובנים על חטאיהם ובן לא ישלם על חטא אביו אז אשמח לפירוש יותר מדויק אולי אני לא הבנתי. תודה רבה ובשורות טובות! 1.

תשובה

שלו וברכה

פירוש רש"י
(ג) לא ידון רוחי באדם -
לא יתרעם ויריב רוחי עלי בשביל האדם:

לעולם -
לאורך ימים, הנה רוחי נדון בקרבי אם להשחית ואם לרחם, לא יהיה מדון זה ברוחי לעולם, כלומר לאורך ימים:

בשגם הוא בשר -
כמו בשגם, כלומר בשביל שגם זאת בו שהוא בשר, ואף על פי כן אינו נכנע לפני, ומה אם יהיה אש או דבר קשה, כיוצא בו (שופטים ה ז) עד שקמתי דבורה, כמו שקמתי. וכן (שם ו יז) שאתה מדבר עמי, כמו שאתה, אף בשגם כמו בשגם:

והיו ימיו וגו' -
עד מאה ועשרים שנה אאריך להם אפי ואם לא ישובו אביא עליהם מבול.

2. נביאי האומות היו לטובת האומות.

3. ראה כאן.

4. עין תחת עין הכוונה היא לשלם דמי העין תחת העין שהמזיק הזיק לו.