איך מבדילים בין התקופות?

  • כ"ה אדר א' התשע"ד

שאלה

מה הסימנים שנגמרת תקופה? כלומר אדם נולד עכשיו הוא נחשב תנא ואדם נולד שנה הבאה הוא נחשב אמורא מה ההבדל?

תשובה

שלום,

בנוגע לתקופת הנבואה - כשנסתיימה הנבואה התחילה תקופת התנאים. התנאים הם אלו ששנו את המשניות (תנא=שנה), ולאחר חתימת המשנה לא היה עניין של שינון המשניות כי ר' יהודה הנשיא כבר חתם את המשנה. לכן, לאחר מכן היו האמוראים, שאמורא זה מילה בארמית ומשמעותה "מפרש", שכן הם פירשו לנו את עומקם של המשניות. לאחר חתימת התלמוד נגמרה תקופת האמוראים, והתחילה תקופת הסבוראים, שמשמעות המילה בארמית היא "המסבירים", והם אלו שהסבירו את דברי התלמוד שהתקבל בקרב כל חלקי העם, והם אפוא אלו שהעבירו את ההסבר לתלמוד. לאחר מכן החלה תקופת הגאונים, שבאנציקלופדיה המקוונת "דעת" ביאר כי "שמה של התקופה נגזר מהתואר "גאון", תוארם של ראשי הישיבות בסורא ובפומבדיתא. תואר זה נתקצר כנראה מ"ראש ישיבת גאון יעקב"; לאחר מכן החלה תקופת הראשונים, אך הם לא קראו לעצמם ראשונים, אלא אנחנו מכנים אותם כך רק ביחס אלינו, שאנחנו נחשבים כ"אחרונים", ותקופת האחרונים החלה מכל מיני סיבות חברתיות ודתיות (ראה בויקיפדיה ערך "אחרונים", את הגדרת התקופה).

בברכה,
ערן בן ישי