חברה והשקפה

יהודי מזרחי או אשכנזי

  • כ"ט תמוז התשפ"ד

שאלה

שלום הרב..
אומרים שהיהודים מיוחדים והדוגמאות שמביאים בדרכ זה ה"מוח היהודי" "זוכי פרס נובל" , "עשירי עולם" ,"מדענים" ,"פילוסופים שעיצבו את דעת העולם" וכו.. וכשבודקים הרוב המוחלט שלהם הוא אשכנזים,אז מה זה אומר על כל היהודים מעדות המזרח? אצלנו יש אחד ל... אפילו הרבנים האשכנזים לאורך הדורות הם רבים יותר ובדרכ גם חריפים יותר ,גם אם נבדוק מקום המדינה הישיבות האשכנזיות הכי נחשבות , רוב גדולי התורה בארץ הם אשכנזים..מה מיוחד באשכנזים שהם זכו להיות מובילי יהדות העולם? ומה תפקידנו יהודי עדות המזרח?

תשובה

בס"ד

שלום וברכה,

למעשה, לפני מאות שנים, רוב הגאונים של עם ישראל היו יהודים ספרדים: הרמב"ם, הרמב"ן, הרס"ג, האבן עזרא, הריטב"א, הרשב"א, רבי יוסף קארו - וכמובן האמוראים - חז"ל שהיו בני עיראק (-בבליים ופרסיים).

הקב"ה רצה שהתורה תפרה ותצמח גם ביהדות אירופה, ולכן בחסדו הצמיח גאונים גדולים לעם ישראל גם באירופה: רש"י ובעלי התוספות, הרא"ש, הרמ"א, הגאון מוילנא, החפץ חיים ועוד.

בדורות האחרונים הצמיח הקב"ה גאונים לעם ישראל הן אצל בני ספרד והן אצל בני אשכנז: הבן איש חי, הרה"ג בן ציון אבא שאול זצ"ל, מרן הרה"ג עובדיה יוסף זצ"ל, וכנגדם מרן החזון איש זצ"ל, מרן הרה"ג שך זצ"ל ועוד ועוד.

תפקידנו בכל דור ודור להשתמש בכוחות והיכולות שהקב"ה נתן לנו לעבודתו, בתורה ובגמילות חסדים. ללא השוואות לאחרים, ללא גאווה ותחרויות.

לעצם שאלתך: כיוון שבמאה ה-18 נולדה באירופה תנועת ההשכלה - עם ישראל התחלן בהמוניו בכל רחבי אירופה (ומתוך כך הגיע לידי התבוללות איומה, שאחריה נולדה השואה הנוראה ע"י המפלצת הנאצית), וכך קרה שיהודים גאונים שהיו יכולים להיות גדולי תורה ומנהיגי דור לעם ישראל - תרמו במקום זאת את כוחם למדע ולתרבות, והתפרסמו בקרב הגויים על הצלחתם בעסקי חול. יהודי בעל כישרון שלא זכה להיות 'איינשטיין' בתורה, היה במקום זאת 'איינשטיין' בפיזיקה וכדו'. כמובן אין דבר רע במדע, אלא שהוא אינו עיקר ותכלית קיומנו.

בעז"ה עוד יזכה כל עם ישראל לשוב בתשובה שלמה, ויצמיח רבבות רבבות של תלמידי חכמים גאוני תורה, צדיקים וחסידים, בכל עדות ושבטי ישראל.

בברכה,
דניאל בלס

‫בתאריך יום ד׳, 7 באוג׳ 2024 ב-0:40 מאת ‪Daniel B‬‏ <‪danielbalas122@gmail.com‬‏>:‬

בס"ד

שלום וברכה,

למעשה, לפני מאות שנים, רוב הגאונים של עם ישראל היו יהודים ספרדים: הרמב"ם, הרמב"ן, הרס"ג, האבן עזרא, הריטב"א, הרשב"א, רבי יוסף קארו - וכמובן האמוראים - חז"ל שהיו בני עיראק (-בבליים ופרסיים).

הקב"ה רצה שהתורה תפרה ותצמח גם ביהדות אירופה, ולכן בחסדו הצמיח גאונים גדולים לעם ישראל גם באירופה: רש"י ובעלי התוספות, הרא"ש, הרמ"א, הגאון מוילנא, החפץ חיים ועוד.

בדורות האחרונים הצמיח הקב"ה גאונים לעם ישראל הן אצל בני ספרד והן אצל בני אשכנז: הבן איש חי, הרה"ג ציון אבא שאול זצ"ל, מרן הרה"ג עובדיה יוסף זצ"ל, וכנגדם מרן החזון איש, מרן הרב שך זצ"ל ועוד ועוד.

תפקידנו בכל דור ודור להשתמש בכוחות והיכולות שהקב"ה נתן לנו לעבודתו, בתורה ובגמילות חסדים. ללא השוואות לאחרים, ללא גאווה ותחרויות.

לעצם שאלתך: כיוון שבמאה ה-18 נולדה באירופה תנועת ההשכלה - עם ישראל התחלן בהמוניו בכל רחבי אירופה (ומתוך כך הגיע לידי התבוללות איומה, שאחריה נולדה השואה הנוראה ע"י המפלצת הנאצית), וכך קרה שיהודים גאונים שהיו יכולים להיות גדולי תורה ומנהיגי דור לעם ישראל - תרמו במקום זאת את כוחם למדע ולתרבות, והתפרסמו בקרב הגויים על הצלחתם בעסקי חול.

בעז"ה עוד יזכה כל עם ישראל לשוב בתשובה שלמה, ויצמיח רבבות רבבות של תלמידי חכמים גאוני תורה, צדיקים וחסידים, בכל עדות ושבטי ישראל.

בברכה,
דניאל בלס