מה זה שמן פקועות ועיטרן? והאם היום יש אותם?

  • כ"ה אדר א' התשע"ד

שאלה

שלום לכולם. 1.מה זה שמן פקועות ועיטרן והאם היום יש אותם. 2.בקשר לטומאה שיש לנו בשביל מה אנחנו נוטלים ידיים והולכים למקווה אם גם ככה אנחנו נשארים טמאים כי כבר מהלידה אנחנו נחשבים לטמאים כי גבר טמא והזרע שלו טמא ונכנס בגוף של אישה טמאה וככה זה יוצר שרשרת של טמאים אוטומטית אנחנו טמאים גם אם אנחנו הולכים למקווה ונוטלים ידיים לפני או אחרי כול פעולה שאנחנו עושים.

תשובה

שלום, 1) שמן פקועות - בעל הפירוש שוטנשטיין הביא בשם המפרשים (הגאונים, רש"י ורד"ק), כי מדובר בצמח בר ממשפחת הדלועיים, מן הסוג אבטיח, שפריו מר ומזרעו מפיקים שמן; עיטרן – ביאר ר' עובדיה מברטנורא, כי מדובר בפסולת של זפת שריחה רע ביותר; 2) רבותינו כבר התייחסו לשאלתך, ואמרו כי ישנם כל מיני סוגי טומאה, ולכן גם היום יש איסור נידה, ואדם הקם בבוקר, והיוצא מבית העלמין חייב ליטול את ידיו וכו'. ולכן, כאשר אישה טובלת במקווה היא מיטהרת, ואדם הנוטל את ידיו הוא מטהרם, והטובל במקווה מוסיף טהרה. בברכה, ערן בן ישי