חברה והשקפה

בית הלל מול בית שמאי

  • כ"ה אדר א' התשע"ד

שאלה

שלום כבוד הרב, אם אומרים שכל המחמיר בהלכות ובמצוות - תבוא עליו הברכה (להבדיל מ"בל תוסיך) - מדוע כשמדברים על הלל ושמאי - אומרים ששמאי "חמור סבר" ואפילו חז"ל אמרו שלא ללכת בדרכו?? אודה לתשבותך, מיכל

תשובה

שלום וברכה

א. אין לנו כל מושג במעלת וקדושת התנאים הקדושים הלל ושמאי ותלמידיהם. שניהם קדושים וטהורים עושים רצון ה'. וחלילה לנו לצייר כפשוטו את התנא הקדוש שמאי כאדם כעסן ונרגן מול התנא הקדוש הלל שהיה כביכול אדם נחמד שחלילה חלילה ידע לעגל פינות בתורה ולהקל מבלי טעם..

לגופם של דברים. מחלוקות בית שמאי ובית הלל הם מחלוקות הלכתיות מה היא האמת לפי התורה, בזה נפסקה הלכה כבית הלל. אין לזה קשר לחומרות מחמת הספק או לעניין של קדש עצמך במותר לך שעל כך נאמר שיש לאדם לפרוש מ99 שערי היתר שלא להיכשל בטעות בשער אחד של איסור.