מדוע כתוב כך? 12 שבטי י-ה

  • כ"ה אדר א' התשע"ד

שאלה

שלום רב רשום בפסוק "שנים עשר שבטי י-ה" ולא שנים עשר שבטי ה´ (השם המלא אדנות) שאלתי למה שם השם חצוי? ולא שלם הרי לא מדובר פה כמו על עמלק אלא על עם ישראל? אשמח לקבל תשובה משמחת

תשובה

שלום וברכה

השם י-ה הוא השם שמעיד על בני ישראל שהינם ללא תעורבת גויים וכמבואר ברש"י
(ה) משפחת החנכי - לפי שהיו האומות מבזין אותם מה אלו מתיחסין על שבטיהם סבורין הם שלא שלטו המצריים באמותיהם אם בגופם היו מושלים קל וחומר בנשותיהם לפיכך הטיל הקב"ה שמו עליהם ה"א מצד זה ויו"ד מצד זה לומר מעיד אני עליהם שהם בני אבותיהם וזהו הוא שמפורש ע"י דוד (תהלים קכב) שבטי יה עדות לישראל. השם הזה מעיד עליהם לשבטיהם לפיכך בכולם כתיב החנכי הפלואי אבל בימנה לא הוצרך לומר משפחת הימני לפי שהשם קבוע בו יו"ד בראש וה"א בסוף:

בהצלחה,