מה מותר לענות באמצע התפילה?

  • כ"ה אדר א' התשע"ד

שאלה

בס"ד שלום כבוד הרב, רציתי לשאול שתי שאלות: 1. באיזה חלקים בתפילה מותר לענות אמן, "ברוך הוא וברוך שמו", "יהא שמה רבא מבורך לעלם ולעלמי עלמיא", ו"קדוש קדוש קדוש"? 2. מתי עונים "ברוך הוא וברוך שמו"? האם זה באמצע כל ברכה לאחר שאומרים "ברוך אתה ה´" או רק בברכות מסוימות? תודה רבה וישר כח

תשובה

שלום וברכה,

1) נחלק את התפילה ל-4 חלקים:

א. לפני "ברוך שאמר", ואחרי "העמידה": מותר לענות כל דבר שבקדושה, כולל "ברוך הוא וברוך שמו".

ב. תפילת העמידה: אין לענות כלל לשום דבר שבקדושה.

ג. בקריאת שמע וברכות קריאת שמע: מותר לענות רק 5 אמנים הראשונים של הקדיש בלבד, אבל אין לענות שאר אמנים של הקדיש, וכן אסור לענות "אמן" של ברכות.
- בשמיעת "קדושה" יש לענות 2 פסוקים בלבד: קדוש קדוש וכו', ברוך כבוד ה' ממקומו.
- באמירת "יהא שמיה רבא", עונים רק "יהא שמיה רבא מברך, לעלם ולעמי עלמיא יתברך" בלבד.
- כמו כן, מותר לענות "ברוך ה' המבורך לעולם ועד", ושלושת מילים הראשונות של "מודים דרבנן", שהם "מודים אנחנו לך".

ג. בפסוקי דזימרא (מ"ברוך שאמר" עד "ישתבח"): מותר לענות את כל מה שהזכרנו לגבי קריאת שמע. ובנוסף, מותר לענות גם אמנים על ברכות. וכן ב"יהא שמיה רבא" עונים עד "דאמירן בעלמא". וב"קדושה" יש לומר גם את הפסוק השלישי: "ימלוך ה' לעולם וכו'".

אין לענות "ברוך הוא וברוך שמו", לא בפסוקי דזימרא, ולא בקריאת שמע וברכותיה.

כל הדינים הנ"ל לגברים, אבל נשים עונות כל דבר שבקדושה, גם בפסוקי דזימרא ובקריאת שמע וברכותיה, (מאחר ואינם מברכות בשם ומלכות בפסוקי דזימרא ובברכות קריאת שמע), ורק בתפילת העמידה אין להן לענות כלל ועיקר.

2) בכל ברכה, לאחר אמירת שם ה', עונים "ברוך הוא וברוך שמו".

בברכה,
מנשה בן פורת