הרב קוק - האם מותר לשמוע ביקורת חריפה על התנהלותו?

  • כ"ה אדר א' התשע"ד

שאלה

שלום רב אין הדבר חדש כי דעתם של החרדים כלפי שיטתו של הרב קוק אינה חיובית. עם זאת, ידוע שהוא היה תלמיד חכם גדול ומופלג אך לטענת החרדים "טעה"/"נטרפה דעתו"... כמובן שאין הם אומרים זאת בזכות עצמם אלא מצטטים את דעותיהם של גדולי הדור דאז. אבל שאלתי היא, האם מותר ממש להכפיש את שמו? או לזלזל בדברים שעשה? האם מותר להאשים אותו בכפירה, או ממש לגנות אותו? כי ראיתי במקומות מסוימים שעושים זאת. רציתי לדעת האם יש "הכשר" לדבר...

תשובה

שלום וברכה

יש הבדל בין ביקורת על דרכו ועל שיטתו שהיא מותרת ואף נכונה לדעת הרבה מגדולי ישראל. לבין העלבות אישיות ולהאשימו חלילה בכפירה, דבר שהוא אסור בהחלט, אף יש בזה איסור ביזיון לתלמיד חכם.

אף גדולי ישראל שהיו חולקים עליו בדור ההוא לא סברו שהוא לא ירא ה' ולא סברו חלילה שהוא אפיקורוס, אלא סברו שהוא טועה בדרכו בנהירה אחר הציונות ואף היה מי שהגדיל ואמר שאהבתו לארץ ולעם ישראל העבירה אותו כביכול על דעתו.

בהצלחה,

בנימין שמואלי.