כיצד לעשות תשובה

  • כ"ה אדר א' התשע"ד

שאלה

שלום לרב אני משתדל לחזור בתשובה, אולם אין אני זוכר את כל החטאים שעשיתי בן במזיד בין בשוגג, וודאי שחטאתי לצערי בשפע, כיצד אפשרי מבחינתי לבקש סליחה על הכל איך אוכל לדעת שעשיתי תשובה נכונה על כל החטאים שלי, בוודאי שכחתי חלק גדול מהם ואו שבכלל עשיתי חטא בלי שידוע לי שעשיתי... אשמח לקבל תשובה

תשובה

שלום וברכה

מתוודים על חטאים שזכורים לך ומבקשים מבורא עולם שימחוק את כל החטאים שאינם זכורים לך ומקבלים על עצמינו שלא לחטוא עוד בשון חטא ובכך זוכים לתקן את כל העונות בין הזכורים לנו ובין שאינם זכורים לנו. כך אנו אומרים בתפילת יום הכיפורים לאחר שמתודים על כל החטאים אומרים את הנוסח הבא
אֶת הַגְּלוּיִים לָנוּ כְּבָר אֲמַרְנוּם לְפָנֶיךָ וְהוֹדִינוּ לְךָ עֲלֵיהֶם, וְאֶת שֶׁאֵינָם גְּלוּיִים לָנוּ לְפָנֶיךָ הֵם גְּלוּיִים וִידוּעִים, כַּדָּבָר שֶׁנֶּאֱמַר הַנִּסְתָּרֹת לַידֹוָד אֱלֹהֵינוּ וְהַנִּגְלֹת לָנוּ וּלְבָנֵינוּ עַד עוֹלָם לַעֲשׂוֹת אֶת כָּל דִּבְרֵי הַתּוֹרָה הַזֹּאת:
כִּי אַתָּה סָלְחָן לְיִשְׂרָאֵל וּמָחֳלָן לְשִׁבְטֵי יְשֻׁרוּן בְּכָל דּוֹר וָדוֹר, וּמִבַּלְעָדֶיךָ אֵין לָנוּ מֶלֶךְ מוֹחֵל וְסוֹלֵחַ: