אדם שנפטר רואה את ה'?

  • כ"ה אדר א' התשע"ד

שאלה

שבוע טוב ומבורך, האם כאשר אדם נפטר הוא פוגש את ה׳? האם נראה אותו מתישהו? בתודה,

תשובה

שלום,

חשוב לדעת שאין לשום נברא השגה באלוהות. לא למלאכים, לא לנפשות בעולם הבא וקל וחומר בעולם הזה. וכבר נאמר בזוהר הקדוש כי "לית מחשבה תפיסא ביה כלל", כלומר אין שום מחשבה שיכולה לתפוס את האלוהות כלל. וכך כתב הרמב"ם בהלכות יסודי התורה (פרק ב): "והכול אינן יודעים את הבורא, כמו שהוא יודע עצמו".

כמובן הנביאים זכו להשיג השגות גבוהות כפי השפע שהבורא יתברך השפיע עליהם, אך כאמור אף נברא לא יכול לתפוס אפוא את האלוהות.

גם בני האדם יכולים לזכות לפי דרגתם ולפי השפע שהבורא יתברך משפיע עליהם להשיג את תוקף האמונה, וזאת אחת מההוכחות למציאות הבורא המכונה בפילוסופיה "ההוכחה מחוויה אישית", כלומר מדובר בהשגה אישית שבה האדם חש בעליל את מציאותו והשגחתו של האלוהים. (וזאת מלבד ההוכחות הקלאסיות: ההוכחה ההיסטורית, ההוכחה הפיזיקו-תיאולוגית וכו').

מטבע הדברים, מכיוון שאנו נמצאים בגוף גשמי, אנו מנועים מלהשיג השגות גבוהות יותר ברוחניות, אך בעולם הבא שבו אין את המחיצה הגשמית נאמר כי זוכים ליהנות מזיו השכינה, כלומר להשגות גבוהות יותר ולדביקות רוחנית, שאגב זה בעצם חלק מעניין הנבואה (שלצערנו כבר לא מצויה כיום), כלומר עניין הדביקות שלה זוכה הנביא כפי השפע שמשפיע עליו הבורא יתברך.

בברכה,
ערן בן ישי