מה הקשת מסמלת?

  • כ"ה אדר א' התשע"ד

שאלה

אומרים שקשת מסמלת כעס על עם ישראל אבל הרי היא מופיעה רק בחורף?

תשובה

שלום,

לפי המקובל שעד המבול היה אביב נצחי (כמו שמובא בילקוט שמעוני, בראשית, פרק ח, רמז סא; ומובא גם בבראשית רבה, לד, יא), אין סיבה להופעת קשת, שכן הקשת מופיעה רק ביום שהעולם מלא אדי מים ויש גם זריחה חזקה. כמו"כ בתורה כתוב שהקשת מהוה סימן סמלי (=הפירוש של המילה אות במקרא זה סימן) ותזכורת לכך שהיא תלויה, כמנהג גיבור אחרי המלחמה שקשתו כבר תלויה והוא לא הולך להילחם עוד, כך קשת התלויה בשמים. זה כאמור עניין סמלי. גם לא כתוב שהקשת מופיעה ברגע מסויים שיש כעס וכדו', אלא עצם המציאות שלפעמים יש קשת, היא סוג של תזכורת לברית.

בברכה,
ערן בן ישי