תורה ומדע

האם השמש זזה?

  • כ"ה אדר א' התשע"ד

שאלה

שהרי כתוב "והארץ לעולם עומדת". וכן, מה לגבי השמש? האם היא זזה? איך זה בדיוק עובד ע"פ היהדות? תודה רבה.

תשובה

שלום,

בזוהר הקדוש נאמר (ויקרא ח"ג דף י, ע"א): "כל הישוב מתגלגל בעיגול ככדור, אלו למטה ואלו למעלה וכו' ועל כן יש מקום בישוב שבעת שמאיר לאלו שבצד זה של הכדור, הוא חושך לאלו אשר בצד זה של הכדור, ונמצא שלאלו יום ולאלו לילה".

ברור אפוא שהתיאור הוא מדויק למה שמקובל היום במדע. וראה עוד התייחסות לעניין במאמרו של הרב יהושע ענבל:
h>שלמה המלך ע"ה אמר כך: "הֲבֵל הֲבָלִים אָמַר קֹהֶלֶת הֲבֵל הֲבָלִים הַכֹּל הָבֶל. מַה יִּתְרוֹן לָאָדָם בְּכָל עֲמָלוֹ שֶׁיַּעֲמֹל תַּחַת הַשָּׁמֶשׁ. דּוֹר הֹלֵךְ וְדוֹר בָּא וְהָאָרֶץ לְעוֹלָם עֹמָדֶת".
בזמנו של שלמה המלך (ולמעשה עד לפני כמה מאות שנים) עיקר עושרו של האדם בא מקרקעות, ככל שהיה לאדם יותר קרקעות כך הוא היה עשיר יותר. ושלמה אומר כי כמה שהאדם יעבוד על מנת לצבור קרקעות ולשבח את קרקעותיו על מנת ליצור עושר, זה לא משנה כלום, שכן "דור הולך ודור בא והארץ לעולם עומדת" כלומר האדם לא יקח את הקרקעות והעושר שלו לעולם האמת, שם יועילו לו רק המצוות, וכמו שאמר שלמה (קהלת יב, יג): "סוף דבר הכל נשמע את האלוקים ירא ואת מצוותיו שמור, כי זה כל האדם".

בברכה,
ערן בן ישי