האם מותר לומר "לעילוי נשמת" אחרי שנת הפטירה?

  • כ"ה אדר א' התשע"ד

שאלה

מישהו העלה סטטוס ברשות כזה: יש אנשים לומדים תורה קוראים תהילים... ואומרים "לעילוי נשמת וכ´ו.." וצריך לדעת הלכה חשובה את עילוי נשמת אומרים ר-ק בשנה הראשונה....... אחרי שנה שעברה מהפטירה.. כבר אסור להגיד לעילוי נשמת... למה? כתוב בספרים הקדושים.. שבן אדם אומר לעילוי נשמת לאדם שנפטר לפני נגיד שנתיים... מזמנים את הנשמה הזאת לבית דין ואותו אדם? נבהל ונחרד.. כאילו כביכול "מה אתם רוצים ממני.." ואומרים לו יש פה אדם שרוצה להעלות את נשמתך.. ושוב פעם דנים אותו.. לראות אם הוא זכאי לזה או לא.... וזה צער גדול לנפטר........ רק בשבוע של אזכרה... ובשנה ראשונה מזכירים את שמו של נפטר * הוא אומר שהמקור בחיד"א ובאריז"ל זה נכון?

תשובה

שלום וברכה,

ישנו רב שדורש ברבים כך, אבל אין זה נכון להלכה. כמו שהאריך המקובל הגדול "בן איש חי" בספרו שו"ת רב פעלים (ח"ד סי' לח), והוכיח כן גם מדברי האר"י. וכן כתב המקובל הרב עובדיה הדאיה בשו"ת ישכיל עבדי (ח"ז סימן מד שאלה יא).

וכן כתב מרן הגאון הרב חיים עובדיה יוסף שליט"א, בספרו "חזון עובדיה" (אבלות כרך א עמ' שנג ס"ו). שרצוי לומר השכבה לעילוי נשמת הנפטר, גם לאחר 12 חודש מפטירתו.

בברכה,
מנשה בן פורת