תפילה וברכות

עלינו לשבח

  • כ"ו אדר א' התשע"ד

שאלה

שלום, מה הכוונה ב´עלינו לשבח´ "נוטה שמיים ויוסד ארץ" בתודה, עמית.

תשובה

לכבוד השואל,

שאלה טובה שאלת.

לפי מיטב הבנתי הכונה ב"נוטה שמים" הוא רמז למה שהזכיר דוד המלך ע"ה בתהילים (קד): "עוטה אור כשלמה, נוטה שמים כיריעה", שהכונה בזה פירש במצודות דוד: "נוטה שמים סביב הארץ, כאדם הנוטה יריעה".

"ויוסד ארץ" מתבאר מתוך דברי ספר הקודש "שערי אורה" שער ב': שה"ארץ" התחתונה שאנו חיים בה, מקבלת את כל חיותה מהיסוד שלה, דהיינו המציאות הרוחנית שלמעלה מן העולם הזה, שאותה מציאות היא השורש והיסוד לחיות שבעולם הזה.

א"כ הכונה ב"עלינו לשבח", שאנו משבחים להקב"ה שנטה את השמים - דהיינו העולומות הרוחניים - כביכול כאדם הנוטה יריעה, ושהוא נתן יסוד לארץ שיוכל האדם להמשיך את הקדושה העליונה לתוך חייו כאן בארץ.

בברכה,

רב נחום