חמץ ויצר הרעP

  • כ"ו אדר א' התשע"ד

שאלה

שלום רב, הרי ידוע כי החמץ רומז ליצר הרע. שלא יאמר האדם: אלך בשרירות לבי בימי בחורותי, שהרי יש לי פנאי לשוב בתשובה בשנים המאוחרות. אלא אור לי"ד בודקין את החמץ, הינו, בערב בר המצוה שלו, בטרם יכנס לשנתו הי"ד. מיד כשאר היצר הטוב קובע בו את משכנו, יתחיל לבער מתוכו את היצר הרע "לאור הנר" שהן הצמצוות שהוא מתחייב בהן כמו שנאמר " כי נר מצוה ותורה אור", ובכוחן של המצוות יבער את הרע מקרבו. (בן איש חיל, ח"ד קס). שאלתי היא כבוד הרב, מדוע אם כן אנו לא נמנעים מאכילת חמץ במשך כל השנה, כך בעצם נהיה עם היד על הדופק במלמחתינו היומיומית ביצר הרע. למה בורא עולם מצווה עלינו להימנע מאכילת חמץ רק ב- 7 ימים מכלל השנה כולה. אני מתנצל אם השאלה קצת טיפשית בכבוד רב, שי

תשובה

שלום וברכה

הזוהר מקשה קושיא זו ומתרץ שהמצה היא כמו חיסון ומצילה את האדם בכל השנה מהרהורי כפירה על ידי אכילת המצות בימי חג הפסח.

בברכה - בנימין שמואלי