הריגת בעלי חיים

  • כ"ו אדר א' התשע"ד

שאלה

שלוב רב! שאלתי לפני כמה שבועות אם אפשר להרוג בעלי חיים שנכנסים לך לבית. התשובה הייתה (אם אני לא טועה), שאם הם נכנסים אליך לרשות ומצערים אז מעיקר הדין אפשר... והארי הקדוש לא הרג כלל.... לא הבנתי את הדין של מ"צערים" רק אם הם על הגוף מותר להרוג אותם? אני רוצה לשאול כמה מצבים אם בהם מותר להרוג: זה על נמלים שחורות וצהובות).: 1)אם הנמלים הולכות על השולחן בו אתה לומד מותר להרוג? 2) אם הן הולכות על הרצפה? וכן ליד המחשב והמקלדת? ואם אדם הורג סתם ככה בעלי חיים זה מהתורה? תודה רבה!

תשובה

שלום וברכה

כאשר הם מצערים את האדם מותר להרוג נמלים או כל חרק אחר.

להרוג בעלי חיים ללא צורך כלל אסור כמבואר באור החיים הקדוש, ויקרא פרק יז' פסוק יא' וז"ל.

עוד יכוון הכתוב להזהיר על נפש הבהמה לבל המיתה כי לא נתן ה' דם הבהמה לנו אלא לכפר על נפשותינו, והוא אומרו נתתיו לכם על המזבח לשלול זולת סיבה זו שאינו לנו במתנה לעשות כל אשר נחפוץ עשות בו, ותמצא (עי' סנהדרין ב) שדין הריגת בהמה צריך שיהיה על פי בית דין של כ"ג, כמשפט אדם שהשוה הכתוב משפטם למשפט אדם, ולא הותרה בהמה לישחט אלא לצרכי בשרה כי תאוה נפש אדם לאכול בשר, שכן גמר קונה עולמו והקנה לנו דכתיב (דברים יב כ) כי תאוה נפשך לאכול בשר בכל אות וגו'.

בברכה - בנימין שמואלי