שאל את הרב - כללי

פרקי אבות- שאלה

  • כ"ו אדר א' התשע"ד

שאלה

בפרק ב" כתוב "והוי זהיר במצוה קלה כבחמורה שאין אתה יודע מתן שכרן של מצוות". והוי מחשב הפסד מצוה כנגד שכרה.הרי כבר כתבו שאיני יודע אז מה אומרים לי תחשב אין לי מה לחשב. תודה

תשובה

תוי"ט על מסכת אבות פרק ב משנה א
והוי מחשב הפסד מצוה כנגד שכרה וכו' - שאע"פ שאין שכרה ידוע כמה הוא. ידענו ששכר מצוה בהאי עלמא ליכא. וששכר האמתי הוא בעוה"ב ואין ערך אליו מהטוב הגשמי שאתה מפסיד וכמו שדרשו [ברכות ל"ד. ] על עין לא ראתה. וכמאמרם. יפה שעה אחת של קורת רוח וכו' ורבי לא חלק בזה על אנטיגנוס. אבל אמר שכאשר יפגע בך מנוול זה הוא שטן הוא יצר הרע. שאז ראוי שתחשוב הפסד ושכר כדי להעבירו מעליך. הר"י אברבנאל. וכך כתוב בדרך חיים. ולפי מה שכתבתי שם במשנת אנטיגנוס שלא בא לשלול ולהוציא העובד בשכר מכלל עובדי ה'. ולא דיבר אלא שהעבודה היותר נבחרת ושאין למעלה הימנה הוא העובד שלא על מנת לקבל פרס. א"כ דברי רבי הן אמורין בכלל. ועל הרוב. ואנטיגנוס על הפרט הוא אומר ומי יתן שלא יהיה בכלל אלא מה שבפרט: