שאל את הרב - כללי

מתי תהיה מלחמת גוג ומגוג ומי מול מי

  • כ"ו אדר א' התשע"ד

שאלה

בס"ד שלום כבוד הרב, הייתי שמח אם הייתה נותן לי ידע לגבי מלחמת גוג ומגוג כי כולם אומרים שהיא תהיה מלחמה מאוד אכזרית... מתי היא בכלל תהייה? מי מול מי? והאם באותו זמן עם ישראל ינצח כי המשיח יבוא באותו הזמן? ובכללי מהיא בכלל מלחמה זו...

תשובה

לכבוד השואל,

אנסה בעזרת השם לענות על שאלותך אחת אחת.

1."מתי היא בכלל תהייה?"

 תשובה: מקובל אצלינו מדברי הנביאים (יחזקאל פרק לח) שתהיה מלחמת גוג ומגוג בסוף הימים.

 הגמרא בראש השנה אומרת: "ששת אלפי שנה הוי עלמא", וכן אנחנו מאמינים. והואיל ושנות העולם כיום הן 5770, א"כ מוכח הדבר שאנחנו מתקרבים -או כבר נמצאים - בתקופה של סוף הימים.

2. "מי מול מי?"

תשובה:  הרמב"ם כותב אודות מלחמת גוג ומגוג האיך תהיה (הלכות מלכים פרק יב הלכה ב):

"וכל אלו הדברים וכיוצא בהן, לא ידע אדם איך יהיו עד שיהיו. שדברים סתומין בהן אצל הנביאים. גם החכמים אין להם קבלה בדברים אלו".

הרי שאין אף אחד יודע האיך בדיוק תראה מלחמה זו עד שיקרה.

3. "והאם באותו זמן עם ישראל ינצח כי המשיח יבוא באותו הזמן?"

תשובה: מבואר בפסוקי הנביא (ביחזקאל שם)שהקב"ה יצא כביכול וילחם נגד כל הגויים לטובת ישראל. ובסוף המלחמה תתגלה אור ידיעת השם בעולם. ואנו מבינים שכלול בזה ג"כ התגלות אורו של משיח.

4. "מהיא בכלל מלחמה זו?"

תוכל לקרוא בנביא בפרק הנז"ל.

ומה שאתה צריך לדעת, שיתכן שמלחמה זו לא תתקיים בכלל אם ישראל יעשו תשובה. שכן כותב הרמב"ם (בהקדמתו לפירוש המשניות לסדר זרעים (ד"ה והחלק השני)) אודות נבואה הנאמר בעניני פורענות:

"הנביא כשיתנבא בצרות ומאורעות לעם שהם חייבים, וכו' ואחר כן לא יתקיים דבר מן הענין [ההוא], ורוחמו מן השמים ועמדו כל ענינם בשקט ובשלוה - לא יודע בו כזב הנביא וכו' -מפני שהקב"ה ניחם על הרעה. וכו' אבל אם הבטיח בבשורות טובות שיתחדשו לזמן קצוב וכו', [אז] כל דבר שיצא מפי הקב"ה לטובה - אפילו על תנאי - אינו חוזר בו".

ולמדנו מכאן, שרק אם יש נבואה על טובה שעתידה להתרחש נוכל להיות בטוח שתתקיים. אבל נבואה על הרע או על ענין של פורעניות - וכגון מלחמת גוג ומגוג - אינו מוכרח שיבוא כלל.

וכל מה שדברו הרבנים שליט"א בענין הזה על "מה שראוי לבוא" באופן שלילי - אינו אמור אלא בדרך מוסר וכדי לעורר את העם לתשובה. כי אם הכלל ישראל יעשו תשובה, אינו מוכרח שיתקיים מלחמה זו וכנ"ל.

בברכה שנזכה לתשובה שלמה וממילא להנצל מחבלי משיח,

רב נחום