חברה והשקפה

ידיעה ובחירה - הנהגה ובחירה?

  • כ"ו אדר א' התשע"ד

שאלה

שלום לכם, שאלתי היא האם כשמעלים את השאלה של ידיעה ובחירה מתכוונים רק שה´ יודע מה שיהיה או שבעצם הוא מנהיג כל רגע את כל מה שקורה. אם נרד לפרטים - הבת שלי - העליבו אותה היום בכיתה - האם ה´ שלח ילדה שתעליב אותה או שזו הבחירה של הילדה וה´ לא מתערב בזה. האם אפשר לראות את כל הסובבים אותי כאילו הם מונהגים עם חוטים כביכול הנמשכים עד השמים - משל היו בובות בתאטרון או שהאנשים שסביבי קובעים בעצמם מה יעשה איתי? בתודה מראש, חיים

תשובה

שלום וברכה

נחלקו גדולי ישראל בשאלה האם יש בחירה חופשית לבני אדם להזיק לאחר למרות שלא נגזר עליו.

רוב חכמי ישראל סבורים שאין אדם יכול לצער את חבירו אם אלא נגזר עליו משמיים אולם אין המזיק מוכרח במעשיו כלל ואם הוא לא יזיק את האדם יבוא אחר או תבוא המכה משימים ללא כוונת מכוון להזיק.

בברכה - בנימין שמואלי