משמעות המזוזה ומעלתה

  • כ"ו אדר א' התשע"ד

שאלה

בס"ד לאחר ויכוח קטן ביני ובין חברתי, אבקש את הסברך לגבי המזוזה: 1. - מהי מזוזה? 2. - למה היא על הדלת? 3. - האם צריך לנשק אותה בכניסה וביציאה? אשמח לתשובתך בהקדם. בברכה, מיה טובל

תשובה

שלום וברכה

אעתיק את דברי רבינו בעל הטור (יורה דעה הלכות מזוזה סימן רפה)

מצות עשה לכתוב פרשת שמע והיה אם שמוע ולקובען על מזוזת הפתח דכתיב וכתבתם על מזוזות ביתך ובשעריך וצריך ליזהר מאד בה כמו שאחז"ל כל מי שיש לו תפילין בראשו ובזרועו וציצית בבגדו ומזוזה בפתחו מוחזק הוא שלא יחטא מפני שיש במזוזה יחודו של הקב"ה ותמיד בבואו ובצאתו יזכור יחודו של הקב"ה ויתן יראתו על פניו לבלתי יחטא וכל הזהיר בה יאריכו ימיו וימי בניו דכתיב למען ירבו ימיכם וימי בניכם... וגדולה מזה שהבית נשמר על ידה כמו שדרשו בפסוק ה' שומרך וגומר מלך ב"ו מבפנים ועבדיו שומרין אותו מבחוץ ואתם ישנין על מטתכם והקב"ה שומר אתכם מבחוץ וע"כ נתינתה בטפח החיצון שיהא כל הבית לפנים הימנה ובשמירתה ומ"מ לא יהא כוונת המקיימה אלא לקיים מצות הבורא יתעלה שצונו עליה:

אין חובה לנשק את המזוזה אולם נהגו כך על פי דברי הקיצור שולחן ערוך סימן יא

סעיף כד
ולפי שהמזוזה הוא להזכירו יחוד שמו יתברך, לכן כשיוצא מפתח ביתו, וכן כשנכנס ינשק אותה. אבל לא יניח את היד על המזוזה עצמה, אלא יזהר שיהיה זכוכית על השם. וכשיוצא מביתו ומניח ידו על המזוזה יאמר: ה' שומרי ה' צלי על יד ימיני, ה' ישמר צאתי ובואי מעתה ועד עולם.