אמונה

מהם נסיונותיו של אברהם אבינו והשלכותיהם?

  • כ"ו אדר א' התשע"ד

שאלה

שלום כבוד הרב! רציתי לשאול: (1)מדוע בתורה לא מצוינים כל עשרת הניסיונות של אברהם אבינו? (2)מדוע בתורה מתחילים מניסיון "לך לך"? (3)מהן עשרת הניסיונות של אברהם אבינו? תודה מראש!

תשובה

שלום רב!

שאלות טובות;

זה לשון הרמב"ם על משנה מסכת אבות פרק ה משנה ג: העשרה נסיונות אשר נתנסה אברהם אבינו - כולם כתובים:

הראשון - הגירות, והוא אומרו יתעלה לו: +בראשית יב א+ לך לך מארצך וממולדתך.

והשני - הרעב אשר מצא בארץ כנען כאשר השתקע בארץ, וכבר יועד לו: +בראשית יב ב+ "ואעשך... ואברכך ואגדלה שמך", וזה נסיון גדול, והוא אומרו: +בראשית יב י+ "ויהי רעב בארץ" וכו'.

והנסיון השלישי - עשוק המצרים אותו בלקיחת שרה לפרעה.

והרביעי - הלחמו בארבעה מלכים.

והחמישי - לקחו הגר כשנואש מההולדה משרה.

והששי - המילה, אשר צווה בה בשנות הזיקנה.

והשביעי - עשוק מלך גרר אותו בלקיחת שרה גם כן.

והשמיני - הרחקת הגר אחר היבנותו ממנה.

והתשיעי - הרחקת בנו ישמעאל, והוא אמרו לו יתעלה: +בראשית כא יב+ "אל ירע בעיניך על הנער ועל אמתך", וכבר העיד הכתוב כמה קשה היה הדבר עליו: +בראשית כא יא+ "וירע הדבר מאד בעיני אברהם", אבל הוא קיים ציוויו יתעלה וגרשם.

והעשירי - עקדת יצחק. ע"כ.

תוכל למצוא בדברי הרמב"ם מענה לכל שאלותיך. יצוין הדבר, שיש שיטה אחרת במניין רשימת העשרה ניסיונות, ואני העתקתי לשון הרמב"ם.

ברכה והצלחה;

יעקב משה