תפילה וברכות

היכן ניתן למצוא ביאור מקיף לתפילת שחרית?

  • כ"ו אדר א' התשע"ד

שאלה

שלום רב, אודה מאוד על קבלת הסבר למספר ״סקרנויות״ שעולים במוחי בעת תפילת שחרית: 1. בקטע על הקרבנות ( העולה היומית בבוקר ובין הערביים)מצויין הר סיני- מדוע? 2. בקטע של סדר המערכה (אביי) - מדוע מופיע הסדר הפוך - ״קודם״ - זה לפני אחר. מובן לי שיש פה מטרה בצורת לימוד זו. מהי? 3. בפרקי שירה - מה הביאור ל- ארץ, מדבר, שמש, רחמה, שבלול. היכן ניתן למצוא הסבר מקיף לכל תפילת שחרית? עמכם הסליחה על ההטרדה ו/או ציינתי טעות כלשהי. אלפי ברכות. תזכו למצוות.

תשובה

שלום רב!

שאלות טובות;

כתב חזקוני במדבר פרשת פינחס: עלת תמיד העשויה בהר סיני: מאחר שהקרבתם אותה בסיני, כדכתיב; וישלח את נערי בני ישראל - ויעלו עולות, אינני רוצה שתיבטל לעולם. ע"כ.

בסדר המערכה, הכול לפי הסדר הנכון:
מערכה גדולה קודמת למערכה שניה של קטורת,
מערכה שניה של קטורת קודמת לסידור שני גזירי עצים, וסידור שני גזירי עצים קודם לדישון מזבח הפנימי,
ודישון מזבח הפנימי קודם להטבת חמש נרות,
והטבת חמש נרות קודם לדם התמיד,
ודם התמיד קודם להטבת שתי נרות,
והטבת שתי נרות קודם לקטורת,
וקטורת קודם לאברים,
ואברים למנחה,
ומנחה לחביתין,
וחביתין לנסכין,
ונסכין למוספין,
ומוספין לבזיכין,
ובזיכין לתמיד של בין הערבים וכו'. ע"כ.
הלשון: קודם - קודמת, רוצה לומר שהוא לפני הבא אחריו, והכול לפי הסדר, רצוף וישר.

ארץ מה היא אומרת, לה' הארץ ומלואה - תבל ויושבי בה; מכנף הארץ זמירות שמענו צבי לצדיק ואומר רזי לי רזי לי אוי לי בוגדים בגדו ובגד בוגדים בגדו.
הכוונה היא לבגידת מקצת מיושבי הארץ, הבוגדים בתורה ובמצוות ובאמונת אבותינו הקדושים.

שמש מה הוא אומר, שמש ירח עמד זבולה לאור חציך יהלכו לנוגה ברק חניתך; קומי אורי כי בא אורך וכבוד ה' עליך זרח.
לאור חציך יהלכו, רמז הוא לחצות היום, אשר אז השמש בתוקף גבורתו.

מדבר מה הוא אומר, ישושום מדבר וציה ותגל ערבה ותפרח כחבצלת.
הכוונה היא לעתיד לבא, שאז המדבר יהפוך לארץ פוריה ומשגשגת.

רחמה מה היא אומרת, אשרקה להם ואקבצם כי פדיתים ורבו כמו רבו.
מסתבר שהרחמה טבעה לשרוק, ורמז הוא לשריקת רחמים, אשר לעתיד לבוא תקבץ כולנו ביחד.

חומט מה הוא אומר, כמו שבלול תמס יהלוך נפל אשת בל חזו שמש.
יצור זה נמס והולך בשמש, שאין לה עיניים לראות ואפשרות לעמוד באור, וכן הרגיש עצמו דוד המלך לפעמים.

ברכה והצלחה;

יעקב משה