שאל את הרב - כללי

האם ישנה התנגדות בתורה שאנשים מסוימים ילמדו תורה?

  • כ"ו אדר א' התשע"ד

שאלה

כאשר קראתי במסכת אבות פרק א´ משנה א´,בפירוש על הפסוק ´´והעמידו תלמידים הרבה´´ היה כתוב : ´´לא כרבן גמליאל שאמר:כל תלמיד שאין תוכו כברו,אל יכנס לבית המדרש ´´ וכן היה כתוב: ´´ולא כבית שמאי שהיו אומרים:אל ישנה אדם אלא למי שהוא חכם ועניו ובן אבות´´ אלא כבית הלל שאמרו:לכל אדם ישנה... האם הבנתי נכון שלפי רבן גמליאל ובית שמאי יש התנגדות שאנשים מסוימים ילמדו תורה?ואיך זה יכול להיות? תודה רבה

תשובה

שלום רב!

שאלה טובה; התשובה היא שאכן לדעת בית שמאי ורבן גמליאל, מי שלומד תורה שלא לשם שמיים, ובכוונות בלתי טהורות, מוטב שלא ילמד כלל, אך למעשה, הלכה כבית הלל וכרבי יהושע, על דרך: לעולם יעסוק אדם בתורה, ואפילו שלא לשמה - ומתוך שלא לשמה בא לשמה, והמאור שבה הוא מחזירם למוטב.

ברכה והצלחה;

יעקב משה