תפילה וברכות

נענוע בתפילה

  • כ"ו אדר א' התשע"ד

שאלה

יש אנשים שמתנועעים קדימה כשהם מתפללים האם יש לזה משמעות כלשהיא ? תודה וחג אורים שמח.

תשובה

התנא האלוקי רבי שמעון בר יוחאי זי"ע נשאל שאלה זו: מדוע ישראל מנענעים גופן בעוסקם בתורה מבלי שלמדו זאת מאיש, ואילו עמי העולם אינם כן? כאן גילה רשב"י רז נסתר, עניין עליון ומופלא, בסוד ההבדל בין נשמות ישראל לנשמות הגויים. מתוך ההבדל נובע מנהג ישראל להתנועע, בדיוק כאותה להבה מאירה ומזהירה הנמשכת אחר הפתילה, שאינה יודעת השקט ומתנועעת אנה ואנה, ואילו בני אומות העולם נשארים קפואים על עמדם, כדומם החסר חיות ורגש. אדם מישראל בשעה שהוא מוציא מפיו דברים שבקדושה, מתעוררת רוח הקדושה המצויה בפנימיותו ושואפת להתעלות אל שורשה, וזה ממריץ את האדם לתנועה, בבחינת "כָּל עַצְמוֹתַי תֹּאמַרְנָה ה' מִי כָמוֹךָ" (תהלים לה, י). השיר והשבח לחי עולמים לא נמסרו לפה וללשון בלבד, וגם לא רק לרוח ולנשמה, למוח וללב. כל רמ"ח האיברים ושס"ה הגידים זכותם וחובתם להלל ולשבח למי שבראם, לפאר לו ולזמר לשמו. כך אנו אומרים בתפילת 'נשמת כל חי': "על כן איברים שפילגת בנו...הן הם יודו ויברכו וישבחו ויפארו וישוררו את שמך מלכנו תמיד....והקרב והכליות יזמרו לשמך, ...שנאמר: 'כָּל עַצְמוֹתַי תֹּאמַרְנָה ה' מִי כָמוֹךָ' (תהלים לה, י)". [מתוך סידור התפילה, 'נשמת כל חי', תפילת שחרית של שבת ויום טוב] "תפילה - פירושה להיות חי, לנוע כלפי החיים".
אתר מנוף