שאל את הרב - כללי

המים התחתונים והמים העליונים בבריאה

  • כ"ו אדר א' התשע"ד

שאלה

פרשת בראשית פסוק ב` - "וחושך על פני תהום" רש"י מסביר `על פני המים שעל הארץ` ממשיך הפסוק ואומר "ורוח אלוקים מרחפת על פני המים", למה לא רשם בהתחלה על פני מים כי גם ככה הוא משתמש במילה הזו בסוף הפסוק, אז או שהיה רושם "ורוח אלוקים מרחפת על פני התהום" או שהיה רושם רושם "וחושך על פני מים", כאילו למה להשתמש בשני מילים שונות שמביעות את אותו הדבר?

תשובה

שלום רב!

שאלה טובה מאוד; ויש לומר, שתהום, משמעו המים שעל הארץ, כפירוש רש"י, דהיינו המים תחתונים, ואילו: רוח א-לוהים מרחפת על פני המים, רוצה לומר מים העליונים, ולא על פני מי התהום, וכפירוש רש"י פסוק ו' [יהי רקיע] בתוך המים - באמצע המים, שיש הפרש בין מים העליונים לרקיע כמו בין הרקיע למים שעל הארץ, הא למדת שהם תלוים במאמרו של מלך:

ברכה והצלחה;

יעקב משה