תורה ומדע

האם הזמן הוא למעלה מן הבריאה או חלק ממנה?

  • כ"ו אדר א' התשע"ד

שאלה

אני חרדית מחפשת תשובות בשביל מישהו אחר ששאל על נושא הזמן והשבת. אם תוכלו להפנות אותי למאמרים והרצאות הנושא, הזמן- האם הזמן הוא בריאה? אם כל אדם שומר שבת בזמן שונה- לפי מקום מגוריו- איך יתכן שיש דבר כזה זמן קדוש? מתי ד´ שומר את השבת- לכאורה? תודה מראש אשמח לכל חומר בנושא

תשובה

שלום וברכה

הזמן הוא אכן בריאה והוא משמש רק ביחס אילינו הנבראים והנה לך לשון השולחן ערוך הרב אורח חיים מהדורא תניינא סימן א

ואף שהימים והלילות משתנים לפי האקלימים וריחוק המדינות זו מזו ממזרח למערב אין בכך כלום וכמו זמן קריאת שמע ותפילה וזמן כניסת שבת ויו"ט שהוא ג"כ בכל מדינה ומדינה לפי זמן הימים והלילות שלה (כי עת רצון שלמעלה ויחודים עליונים שבקריאת שמע ותפילה וקדושת שבת ויום טוב הוא למעלה מגדר המקום והזמן רק שמאיר למטה לכל מקום ומקום בזמנו הראוי לו וזהו ג"כ הטעם ששורה קדושה עליונה בחוץ לארץ ביום טוב שני של גליות ....