חברה והשקפה

מה הכוונה שהשם הביט בתורה ואז ברא את העולם?

  • כ"ו אדר א' התשע"ד

שאלה

שלום כבוד הרב, אקדים ואומר שכל מטרתי לבירור לשם שמיים ולא חלילה לזלזל וכדומה. מה הכוונה שהקב"ה ברא את העולם למען לימוד התורה=לימוד משנה וגמרא? מה רצון ד´?האם הכוונה שהקב"ה רוצה שנשב כל עמ"י ללמוד תורה?ואם כן,,העולם צריך להתנהל עפ"י נס? אין אנחנו צריכים להתחלק בתפקידים ויש שצריכים להשתדל לפתח את העולם מתוך תורה?ואם כן מה אמור להיות היחס שלנו לעולם הזה-שהו בדיעבד?העולם מלא בנפלאות ד´ -הרי כל דבר יכול להעיד על חוכמת ד´ כמובן שהתורה היא מעל הכל תודה תבורכו משמיים

תשובה

שלום רב!

שאלה טובה;

הגמרא בתלמוד בבלי מסכת ברכות: תנו רבנן: ואספת דגנך, - מה תלמוד לומר - לפי שנאמר: +יהושע א'+ לא ימוש ספר התורה הזה מפיך, יכול דברים ככתבן? תלמוד לומר: ואספת דגנך - הנהג בהן מנהג דרך ארץ, דברי רבי ישמעאל;
רבי שמעון בן יוחי אומר: אפשר אדם חורש בשעת חרישה, וזורע בשעת זריעה, וקוצר בשעת קצירה, ודש בשעת דישה, וזורה בשעת הרוח, תורה מה תהא עליה? אלא: בזמן שישראל עושין רצונו של מקום - מלאכתן נעשית על ידי אחרים, שנאמר: +ישעיהו ס"א+ ועמדו זרים ורעו צאנכם וגו'. ובזמן שאין ישראל עושין רצונו של מקום - מלאכתן נעשית על ידי עצמן, שנאמר: +דברים י"א+ ואספת דגנך; ולא עוד, אלא שמלאכת אחרים נעשית על ידן, שנאמר: +דברים כ"ח+ ועבדת את אויבך וגו' וכו'.
אמר רבה בר בר חנה אמר רבי יוחנן משום רבי יהודה ברבי אלעאי: בא וראה שלא כדורות הראשונים דורות האחרונים, דורות הראשונים עשו תורתן קבע ומלאכתן עראי - זו וזו נתקיימה בידן, דורות האחרונים שעשו מלאכתן קבע ותורתן עראי - זו וזו לא נתקיימה בידן. ע"כ.

מבואר כאן הדבר, שבזמן שישראל עושים רצון השם, מלאכתם נעשית בידי הגויים, והיהודים יכולים לישב וללמוד כל היום באין מפריע.

באמת, אף גם לימוד חוכמת ד', מנפלאות ד' שהעולם מלא בהם, נקרא לימוד התורה.

הצלחה וברכה;

יעקב משה