טעם מנהג הפרשת חלה עולמית

  • כ"ו אדר א' התשע"ד

שאלה

בתאריך 19-04-2012 מתקיימת הפרשת חלה עולמית בהודעה נאמר שמניחים מפתח לפתיחת הפרנסה ואו לסגולה לפרנסה השאלה האם יש בזה מעשה דרכי האומורי? ואו האים זה מותר השאלה עלתה כאן בחו"ל מפני שאחד הרבנים עם השקפה לא יציבה אמר זאת בפני הקהילה שלו שיש בזה מעין עבודה זרה נודה לתשובתכם בהקדם שיורו לנו הדרך שנלך בה תודה הרב לוי לוס אנגלס

תשובה

שלום וברכה

מנהג הנחת המפתח בשבת שלאחר הפסח יסודתו בהררי קודש וכך כתב רבינו האוהב ישראל מאפטא בפרשת שמיני

לשבת שאחר הפסח המנהג הוא מימים קדמונים לנקוב את החלות בשבת שלאחר פסח במפתחות, ונעשה על החלה צורת מפתח ומנהג ישראל תורה הוא וצריך טעם. כבר ביארנו טעמים ע"ז לעיל. והנה יש עוד לאלוה מילין טעם א' ע"פ פשוטו, כי הנה בעת הזאת כשאכלו ישראל מן המן, מהקרבת העומר ואילך לא אכלו עוד מן המן כמש"ה (יהושע ה, יא) ויאכלו ממחרת הפסח מעבור הארץ. ואמרינן בגמרא (קדושין לז.) ממחרת הפסח אכול עד השתא לא אכול, ומאז התחילו לאכול מתבואת הארץ והיו ישראל צריכין לפרנסה כי עד עתה היה להם המן. וזאת ידוע שלכל דבר יש שער כמו שאנחנו מתפללין שיפתח לנו השי"ת שערי פרנסה. ומזה נשתרבב המנהג להיות עושין צורת מפתח על החלות לרמז שיפתח לנו השי"ת שערי פרנסה:
וראה שם עוד טעמים בעניין.