חברה והשקפה

חמירא סכנתא מאיסורא

  • כ"ו אדר א' התשע"ד

שאלה

בס"ד 1) דע מה שתשיב- שואלים מדוע לא לומדים נ"ך בישיבות הקדושות? 2) אם חמירא סכנתא מאיסורא מדוע לא מחכים מדגים לבשר 6 שעות כגדר כמו שעשו מבשר לחלב? ומדוע לא צריך לשים דבר החוצץ בין אדם האוכל דג לאוכל בשר בשולחן אחד? תודה רבה, בנימין

תשובה

שלום רב!

שאלות טובות; בישיבות הקדושות, רבים וטובים לומדים נ"ך. רק שאין הדבר קבוע בסדרי הישיבה, ואחת מהסיבות היא כמפורש בקדמונים, אשר תלמוד בבלי, 'בבלי' כמו בלול, שהוא בלול מהכול, שיש בו גם תורה ונביאים וכתובים וכו', ולכן ההשקעה העיקרית בתלמוד בבלי היא.

דווקא בגלל שמדובר בסכנתא, ידעו החכמים אשר לא צריך כזה הפסק למנוע סכנה, ומספיק הפסק קצר, כמבואר בשולחן ערוך יורה דעה סימן קט"ז.

אמת שחמירא סכנתא מאיסורא, אך לא מצינו גזירות, תקנות והרחקות בסכנות אלא באיסורים, מפני שאנשים אמורים לשמור על עצמם מן הסכנה, ואין העניין מתפקיד החכמים דווקא.

ברכה והצלחה;

יעקב משה