חברה והשקפה

מה הכוונה שישראל מעל המזל?

  • כ"ו אדר א' התשע"ד

שאלה

האם ע"פ הגמרא בשבת שאין מזל לישראל דעת רב ורב יוחנן אפשר ללמוד שגם אפשר לשנות את היסוד בו נולדתי? למשל יסוד אדמה

תשובה

שלום רב!

שאלה טובה; התשובה היא שאי אפשר לשנות את היסוד בו נולדת, אך אפשר להפוך אותו, ולמשל יסוד האדמה, הרי שתי משמעויות הפוכות בה, אחת היא: כי עפר אתה - ואל עפר תשוב וגו', דהיינו העפריות והחומריות, ומאידך גיסא, אדם מלשון הכתוב: אדמה לעליון, המכוון למעלות עליונות שבעולם. ביד האדם לבחור ולהחליט לאן מוביל ולוקח יסוד האדמה, אם לכיוון מטה, או לכיוון מעלה.

הצלחה וברכה;

יעקב משה