שאל את הרב - כללי

איך עושים תשובה על חטאים שלא זוכרים?

  • כ"ו אדר א' התשע"ד

שאלה

בס"ד שלום כבוד הרב! אני כבר הרבה זמן חוזר בתשובה ורציתי באמת לדעת איך אני יכול לעשות תשובה על כל החטאים שלי שאני אפילו לא זוכר מהם החטאים האלה? הם כל כך רבים שהם כבר לא זכורים לי, וכל מיני חטאים שאפילו לא ידעתי שעשיתי או שלא ידעתי שהם אסורים בכלל וכל מיני חטאים שעשיתי בכלל במזיד ולא במזיד.

האם אפשר לעשות על כל אלו תשובה במכה כלומר להזכיר את כולם להתוודות להתחרט עליהם ולעזוב אותם? ואם כן איך בכלל אני יזכר בהם ואיך לעשות את זה ואם יש עוד משהו טוב לעשות איזו תענית או לקרוא משהו...אני כבר לא יודע מה לעשות. איך אני עושה על כל אלו תשובה כללית האם זה אפשרי בכלל?! ואיך אני יזכר בכולם האם הרב יכול לעזור לי בבקשה!! זה מאד מדאיג ומדכא אותי זמן רב! תודה מראש!

תשובה

שלום וברכה

תאמר חטאתי עוויתי פשעתי בעוונות רבות ותזכיר את כל העוונות שהינך זוכר. את כל יתר העוונות אין צורך להזכיר והקב"ה מוחל וסולח לכל העוונות. כל פעם שתיזכר מעוון שלא התוודיתי עליו, תתודה עליו.